avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Femeie insarcinata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Femeie insarcinata

Buna ziua.la 1 febr faceam 1 an de cand sunt angajata la actulalul loc de munca.azi patronii ma obligau sa imi semnez demisia.pot sa mai iau indemnizatia ptr crestere copil? E normal sa te dea afara?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:13, 9 Ianuarie 2017
1. Incetarea c.i.m. nu afecteaza dreptul dvs de a beneficia de indemnizatia pentru CCC.

Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

OUG nr.111/2010:
Art. 2

(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
......


2. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.

Demisia nu va da posibilitatea sa beneficiati de somaj.
Ultima modificare: Luni, 9 Ianuarie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
Inainte de 1febr 2016 am lucrat 1 an si 3 luni la alt loc de munca pana pe 31 ian 2016 avand continuitate.
Voiam sa imi iau concediu medical astea 126 de zile dar nu vor sa imi elibereze adeverinta de salariat!
Refuzul angajatorului de a va elibera acea adeverinta poate fi sesizat ITM-ului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot să-mi dau demisia? Iuliana R Iuliana R Bună ziua Sunt însărcinată în a 29 săptămâna, angajată pe jumătate de normă, vreau să-mi dau demisia, dacă o fac voi putea beneficia de ... (vezi toată discuția)
Indemnizație crestere copil julia_mik julia_mik As vrea sa stiu daca raman gravidă si sunt angajată iar la scurt timp dupa după ce anunt firma ca sunt însărcinată imi dau demisia(probleme personale) ... (vezi toată discuția)
Lamurire indemnizatie elutza elutza Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o lamurire. desi am citit noua lege a indemnizatiilor nu am reusit sa ajung la o concluzie. Pana in data de 16 august ... (vezi toată discuția)