avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Urgent, pb asociație de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Urgent, pb asociație de proprietari

Buna seara, stimați domni si stimate doamne! Problema este simpla, discutam despre un bloc de proprietari, 19 apartamente cu 2 si 3 camere. Din cele 19 apartamente, 17 și-au montat centrala de apartament, fiecare in sistem propriu. Au rămas pe scara 2 apartamente, branșate la sistemul public de încălzire termica oferita de Primărie. Au rămas de la parter pana la etajul 4, 2 coloane de țevi comune, respectiv o coloana pana la etajul 3 , alta coloana pana la etajul 4, coloane aferente celor 2 apart care nu au centrale proprii. De asemenea, exista țevi comune in casa scării. Costul facturii de încălzire pe luna nov 2016, a fost împărțit de președintele adoc si de administrator DOAR la cele 2 apart branșate la sistemul termic. Astfel, pe luna nov, un apart cu 2 camere a ajuns la valoarea facuturii de încălzire de "DOAR" 1135 Ron, pt un apart de 2 cam in șup utila de 54 mp, iar la celalalt apart cu o camera de 935 lei. Admin a refuza aplicarea legii asoc de prop pt împărțirea coeficientului cota comuna de țevi per toate apart din bloc. S a făcut sesizare la Primărie, a venit un inspector, care a consemnat refuzul președ asoc de prop de a aplica legea, pt ca locuitorii nu sunt de acord sa achite coeficient cota parte. Care este soluția, ce este de făcut, va rog sa ma îndrumați, in litera legii.
Cel mai recent răspuns: SebastianB , utilizator 17:06, 12 Ianuarie 2017
~ Conținut șters la cerere ~
@AuraDM,
Sigur ca nu este corect din partea conducerii asociatiei sa imparta factura de incalzire doar celor doua apartamente si-ar trebui o anumita cota sa fie repartizata tuturor apartamentele avand in vedere tevile comune, incalzirea unor spatii comune daca exista (hol, casa scarii, uscatoare...).
Dar sigur ca nu e corect nici din partea celor doi proprietari sa nu intre in randul lumii. Daca marea majoritate si-au montat centrale proprii, au facut un efort financiar, si-acum parca nu e corect sa suporte o cheltuiala suplimentara pentru a se incalzi doar cele doua apartamente.
Indiferent ca acea instalatie deserveste 19 sau 2 apartamente, pe partile comune se pierde aproape aceeasi cantitate de caldura.
Solutia de avarie: mai discutati cu cei din conducere sa imparta o parte din factura si celorlati dar eu cred ca tot o sa aveti foarte mult de platit lunar fata de cei cu centrale proprii. Daca ar repartiza, de exemplu, cate 30 de lei de fiecare apartament, tot ar ramane pentru cele doua apartamente 1400 lei ceea ce este inca mult.
Solutia corecta si definitiva: instalti-va centrale proprii. Cu 3000 lei va instalti centrala buna daca lasati deocamdata aceleasi calorifere in casa.

Buna ziua,
Doamna AuraDM, capacitatea dvs. financira de a va monta sau nu o centrala de apartament precum si dorinta de a face acest lucru nu este discutabila nici de catre membrii acestui forum, useri sau moderatori, nici de catre vecinii dvs.

Sunteti libera sa alegeti ce sistem de incalzire doriti!
In cazul in care ati suferit prejudicii din cauza unui administrator care a incalcat flagrant legea, aveti dreptul sa dati in judecata asociatia de proprietari:
1 - o data pentru prejudiciul material care v-a fost produs prin faptul ca vi s-au distribuit doar dvs. si celuilalt vecin toate cheltuielile comune, contrar legii;
2 - si inca o data pentru ca nimeni nu avea dreptul sa intervina asupra proprietatii comune, respectiv a coloanelor de incalzire care trec prin apartamente.
Puteti solicita amendarea celor care au distrus coloanele plus obligarea de a reface instalatia comuna pe bani lor!
Si credeti-ma, vorbesc din proprie experienta, veti castiga! :)

Sunt uimit de faptul ca domnul moderator Adriantot nu v-a spus acest lucru! Legea 230/2007 si normele de aplicare au prevederi foarte clare cu privire la modul de impartire a cheltuielor comune si cu privire la distrugerea partilor comune!

Domnule moderator, ce inseamna, mai exact, "o anumita cota"? Legea are prevederi clare in acest sens! TOATE cheltuielile comune se repartizeaza tuturor! Nu o anumita cota!

Si as fi interesat sa imi spuneti cu ce considerati ca au gresit cei doi proprietari cand ati afirmat ca nu e corect nici din partea lor sa nu intre in randul lumii. Dar nu vorbe. As dori sa imi spuneti ce lege au incalcat. Pentru ca, asa cum spune legea, cei care au distrus parti comune sunt in culpa, nu cei doi.
Ultima modificare: Joi, 12 Ianuarie 2017
SebastianB, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Izolare termica cu polistiren+plata pierderilor la incalzire a celor care au centrale de apart. f_dali208 f_dali208 Buna,locuiesc intrun bloc in care s-au montat usile+geamurile de pe casa scarii de termopan iar acoperisul e cu tigla in 2 ape. D-nul administrator +d-nul ... (vezi toată discuția)
Repartizare costuri agent termic maria1956 maria1956 Buna ziua, locuiesc la etajul 4 (ultimul)al blocului si din vara am instalat centrala termica.In apartament nu am nici macar 10cm.teava si totusi am primit ... (vezi toată discuția)
Plata caldura la bloc pentru cei cu centrale de apartament Nanton1958 Nanton1958 Va rog sa-mi transmiteti daca este un cadru legal prin care se stabileste o cota de plata pentru cei care au centrale proprii de apartament, intr-un bloc unde ... (vezi toată discuția)