avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 952 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anulare succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anulare succesiune

Buna ziua,
Va rog mult sa imi spuneti daca exista posibilitatea sa se anuleze actul de mostenire facut in 1981. Situatia este urmatoarea: tatal a decedat, organizarea succesiunii a fost facuta la primarie (au programat data si-au trimis pe mostenitori la tribunal). Mama si unul dintre copii (minor) nu s-au putut prezenta, neavand bani de transport. Celalalt copil (major) s-a prezentat si a renuntat la mostenire in favoarea mamei (asta fiind decizia pe care o luasera impreuna si asta au stabilit sa faca ambii copii). Proprietarii casei erau mama cu 3/4 si fiul cu 1/4.
Acum 5 ani mama a murit, relatiile intre frati nemaifiind bune de atunci, fara a exista neaparat un conflict.
Fratele care nu a renuntat la mostenire se considera acum unic mostenitor.
Exista posibilitatea sa se anuleze actul de mostenire facut in 1981 si sa se faca o noua succesiune?
Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: G.T. , utilizator 15:19, 16 Ianuarie 2017
Fratele care a renuntat la mostenirea dupa tatal sau poate accepta succesiunea dupa mama sa .
nu exista nicio posibilitate pentru anularea certificatelor de mostenitor. fratele care nu a renuntat la mostenire nu este singurul mostenitor, el detine numai cota de 1/4 din masa succesorala, asa cum este inscris in certificatul sau de mostenitor. cota de 3/4 inscrisa in certificatul de mostenitor la mamei face obiectul dezbaterii succesiunii dupa mama, mostenire la care poate veni si fratele cel mare caci el a renuntat numai la ,,mostenirea" dupa tata, numai daca a acceptat succesiunea dupa mama in termen.
Ce este, mai exact, „actul de moștenire din 1981”?
O hotărâre judecătorească, așa-i?
Și nu cumva „povestește” ceva și despre partaj? (acesta ar fi fost motivul pentru care „au trimis pe moștenitori la tribunal” - partajul cu minor).

Și atunci, ar trebui să știm EXACT ce a decis instanța. Altminteri ...

Dacă iau de bun ceea ce ați scris;
„Proprietarii casei erau mama cu 3/4 si fiul cu 1/4”

Dacă presupun că „erau” referă la cum ...au rămas după ce a dispus instanța;

Dacă mama a păstrat ce se zice că ar fi avut (3/4 din casă) - fiindcă între 1981 si „acum 5 ani” a trecut ceva vreme, atunci îmi rezultă că fiul renunțător la moștenirea tatălui ar avea acum dreptul la 3/8 din casă. (adică jumătate din moștenire mamei).

Ar trebui citit „actul” și văzut de ce este fiul 2 atât de încrezător. Fiindcă asta ar putea să provină și din alte motive decât trecutul îndepărtat la care vă gândiți dvs.
Va multumesc mult.
Va multumesc mult.

Alte discuții în legătură

Drept civil. mostenire! completare succesiune nicujexul nicujexul Buna ziua! Intrebare: Dupa decesul tatalui, la dezbaterea succesiunii, toti cei 4 copii au renuntat in favoarea mamei pt locuinta ce forma masa succesorala ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire-persoana cu probleme de sanatate casutza casutza Buna ziua, Cum se procedeaza cu dezbaterea succesiunii si imparteala casa/terenuri in situatia urmatoare: mama si 3 fiice in viata,cu sotul decedat si un ... (vezi toată discuția)
Anulare la renuntare la mostenire? sch sch Dupa deschiderea succesiunii de la tata, sora face renuntare la mostenire care ii revine fratelui casatorit. Intentia acestui gest e ca, in contrapartida, ... (vezi toată discuția)