Buna ziua,
Cum se procedeaza cu dezbaterea succesiunii si imparteala casa/terenuri in situatia urmatoare:
mama si 3 fiice in viata,cu sotul decedat si un fiu decedat dupa decesul sotului . Cele trei fiice doresc dezbaterea succesiunii si imparteala casa/terenuri ca sa-si administreze fiecare bucata de teren, in speta doresc sa vanda ternurile care sunt agricole si nu au posibilitatea sa le mai munceasca.Mama lor e foarte in varsta si nu prea mai stie de ea, putin deplasabila, avand grija de ea una dintre fiice (fara forme legale de insotitor). Avand in vedere starea sanatatii mamei cum se poate desfasura la notar procedura de succesiune si imparteala a casei/terenurilor detinute? Multumesc anticipat
1. Mama se prezinta la notariat si daca are pretentii la succesiune face o procura uneia dintre fiice sa o reprezinte la dezbaterea succesiunii dupa sot.
Daca nu are pretentii, mama da declaratie de renuntare.
In ambele cazuri, trebuie sa vina o singura data, fara a mai fi nevoie de o alta deplasare.
2. Se dezbate succesiunea dupa tata, unde este necesara prezenta fiicelor si a nepotilor de la fratele decedat (daca exista).
3. Se dezbate mostenirea dupa frate, unde se prezinta sotia acestuia si copiii (daca exista).
Daca fratele nu a fost casatorit si nu a avut copiii, cota acestuia din mostenirea tatalui va reveni surorilor si mamei. (caz in care mama va mai face o procura pentru succesiunea fiului sau dupa caz o declaratie de renuntare)
4. Dupa obtinerea certificatelor de mostenitor dupa tata si frate, surorile si eventualii nepoti incheie un act de partaj voluntar, prin care fiecare isi ia in proprietate terenurile, asa cum s-au inteles.
Dupa partaj, fiecare face ce doreste cu terenul sau.
Nu recomand ca reprezentarea mamei sa fie facuta de una dintre fiice, exista interese contrare si numai de certuri peste 3 ani nu aveti chef. IN plus, daca tot vine un notar acasa pentru procura (sau se duce mama la notar pentru procura), poate face direct succesiunea si termina cu tot, nu mai platiti inca o procura.
In privinta partajelor, depinde ce si cui doresc fetele sa vanda, puteti vinde fara partaj catre acelasi cumparator sau puteti cere partajul direct in certificatul de mostenitor (asta depinde de notar, din pacate).
Multumesc frumos pt clarificari si promtitudine.Am observat ca intrebarea mea a aparut de 3 ori in acest forum, fara intentia aceasta,desi am dat o singura data salvare pt publicare in forum.
Cateva mentiuni:despre mama se poate aprecia (fara sa detina insa un certificat medical) ca nu mai are capacitate de discernamant,iar fiul decedat nu a fost casatorit si nu are copii.Daca mama ar mai fi valida cu siguranta si-ar da consimtamantul sa cedeze partea ei si sa se vanda toate terenurile (familia fiind una unita,in buna intelegere) .
De ce nu?
Exista contrarietate de interese in cazul unui incapabil, cand deja se pune problema unui curator.
E perfect valabila o procura.
In plus, am inteles ca mama e usor netransportabila, deci nu se pune problema de a veni notarul acasa.