Crisant76 a scris:
s-a facut o procura specialapt d-na A sa vanda cui va crede de cuviinta si la pretul cel va socoti cel mai favorabil.Procura netransmisibila si pe termen nelimitat,incheiata cu 2 luni inaintea decesului surorii.Eu sunt nepoata de frate,tata,fratele doamnei nu a stiut nimic din toate astea,eu am aflat akm o luna.Si ceilalti mostenitori din partea domnului B au spus astazi sa intram la mostenire cu cota de 1/5 dar mie mi se pare ciudat...D-na a a obtinut certificatul de mostenitoare inaintea incheierii termenului prevazut de lege de 6 luni,mai precis cu 8 zile inainte si la un alt birou notarial din alt oras,dar sora d-nei A a decedat pe raza orasului nostru,deci se putea ff bine sa faca certificatul aici,dar exista riscul ca tatal meu sa afle tot...si din partea surorii au ramas banii dupa vanzarea casei plus un teren arabil de 5 ha.
1. Dacă părțile nu au prevăzut un termen, mandatul este valabil 3 ani sau pana la executarea acestuia. Deci nu există procura pe timp nelimitat. Prin acea procura nu a obținut decât dreptul de a vinde. Si oricum mătușa, fiind fără copii, va fi moștenită de dna A și de frate. Prin urmare, fără acordul acestuia, oricum nu se poate vinde întregul imobil. Dacă vânzarea nu s-a încheiat, mandatul a încetat prin însuși decesul matusii
2. Legal, nu există nicio obligație ca celălalt frate să fi fost înștiințat.
3. Nu exista un termen prevăzut de lege pentru dezbaterea succesiunii. Se poate face si cu defunctul pe masa si după 50 de ani. 6 luni era termenul de opțiune succesorala prevazut de vechiul Cod civil.
Competenta teritorială pentru dezbaterea succesiunii aparține oricărui birou notarial din circumscripția judecătoriei unde defunctul a avut ultimul domiciliu.
Locul decesului nu are absolută nicio relevanță.