avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Moștenire însușită în totalitate, fără drept, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Moștenire însușită în totalitate, fără drept, de o persoană în prezent decedată. Cum se împart cotele între moștenitorii rămași în viață?

buna seara tuturor.

D-na A este casatorita cu d-nul B,impreuna au un fiu necasatorit si fara copii.

D-nul B are 4 frati decedati si cate 4 nepoti de la fiecare frate, deci 16 nepoti de frate.
D-na A are o sora necasatorita ,fara copii si un frate cu 2 copii.

D-na A a reusit printr-o procura sa obtina casa,terenurile si banii surorii sale, fara stirea fratelui apoi a dus-o la un azil de batrani.

Cu 2 luni inaintea decesului surorii sale,d-na A merge impreuna cu un notar la azilul de batrani si obtine o procura speciala netransmisibila si pe termen nelimitat,sora doamnei A fiind bolnava si netransportabila.
Doamna bolnava decedeaza in acest azil dupa 2 luni.

D-nul B decedeaza,se face succesiunea,dupa 2 ani decedeaza si d-na A si ultimul fiul.

Intrebarea mea,cine are drept la mostenire si care sunt cotele,tinand cont ca in masa succesorala se gasesc si bunurile surorii d-nei A.

Multumesc frumos
Ultima modificare: Miercuri, 18 Septembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Crisant76 , utilizator 13:29, 29 Septembrie 2019
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
trewbuie vazut ce acte s-au facut exact cand e vb de mostenirea surorii d-nei A. Cu procura aia, daca o fi fost vb de procura, putea sa faca ceva in timpul vietii, dupa ce a murit sora, A nu s-a mai putut folosi de ea. Prin procura imputernicesti pe cineva sa faca ceva, trebuie vazut despre ce a fost vb. Fratele se poate interesa. Cand a murit sora ? Poate fratele poate atace acele acte, daca e cazul.
Mostenirile se dezbat in ordine- inainte sora lui A daca mai e cazul, daca o mai fi ramas ceva de mostenit, apoi inteleg ca dupa B s-a dezbatut si mostenitori au fost d-na A si fiul. Apoi, tot ce au avut cei 2, A si B la data decesului in final, ajunge la fiu.. pe fiu il mostenesc atat rudele lui A ca mama pe de-o parte si nepotii de pe tata pe cealalta parte.
fratele lui A 1/2 si nepotii toti 16 impart cealalta jumatate.
Ultima modificare: Duminică, 15 Septembrie 2019
gi-jane2, moderator
s-a facut o procura specialapt d-na A sa vanda cui va crede de cuviinta si la pretul cel va socoti cel mai favorabil.Procura netransmisibila si pe termen nelimitat,incheiata cu 2 luni inaintea decesului surorii.Eu sunt nepoata de frate,tata,fratele doamnei nu a stiut nimic din toate astea,eu am aflat akm o luna.Si ceilalti mostenitori din partea domnului B au spus astazi sa intram la mostenire cu cota de 1/5 dar mie mi se pare ciudat...D-na a a obtinut certificatul de mostenitoare inaintea incheierii termenului prevazut de lege de 6 luni,mai precis cu 8 zile inainte si la un alt birou notarial din alt oras,dar sora d-nei A a decedat pe raza orasului nostru,deci se putea ff bine sa faca certificatul aici,dar exista riscul ca tatal meu sa afle tot...si din partea surorii au ramas banii dupa vanzarea casei plus un teren arabil de 5 ha.
Din punctul meu de vedere aceasta impartire este foarte corecta ,dar astept si varianta notarilor,sper sa fie la fel
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Crisant76 a scris:

s-a facut o procura specialapt d-na A sa vanda cui va crede de cuviinta si la pretul cel va socoti cel mai favorabil.Procura netransmisibila si pe termen nelimitat,incheiata cu 2 luni inaintea decesului surorii.Eu sunt nepoata de frate,tata,fratele doamnei nu a stiut nimic din toate astea,eu am aflat akm o luna.Si ceilalti mostenitori din partea domnului B au spus astazi sa intram la mostenire cu cota de 1/5 dar mie mi se pare ciudat...D-na a a obtinut certificatul de mostenitoare inaintea incheierii termenului prevazut de lege de 6 luni,mai precis cu 8 zile inainte si la un alt birou notarial din alt oras,dar sora d-nei A a decedat pe raza orasului nostru,deci se putea ff bine sa faca certificatul aici,dar exista riscul ca tatal meu sa afle tot...si din partea surorii au ramas banii dupa vanzarea casei plus un teren arabil de 5 ha.

1. Dacă părțile nu au prevăzut un termen, mandatul este valabil 3 ani sau pana la executarea acestuia. Deci nu există procura pe timp nelimitat. Prin acea procura nu a obținut decât dreptul de a vinde. Si oricum mătușa, fiind fără copii, va fi moștenită de dna A și de frate. Prin urmare, fără acordul acestuia, oricum nu se poate vinde întregul imobil. Dacă vânzarea nu s-a încheiat, mandatul a încetat prin însuși decesul matusii
2. Legal, nu există nicio obligație ca celălalt frate să fi fost înștiințat.
3. Nu exista un termen prevăzut de lege pentru dezbaterea succesiunii. Se poate face si cu defunctul pe masa si după 50 de ani. 6 luni era termenul de opțiune succesorala prevazut de vechiul Cod civil.
Competenta teritorială pentru dezbaterea succesiunii aparține oricărui birou notarial din circumscripția judecătoriei unde defunctul a avut ultimul domiciliu.
Locul decesului nu are absolută nicio relevanță.
Ultima modificare: Duminică, 15 Septembrie 2019
raluk0207, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
s-a facut o procura specialapt d-na A sa vanda cui va crede de cuviinta si la pretul cel va socoti cel mai favorabil.Procura netransmisibila si pe termen nelimitat,incheiata cu 2 luni inaintea decesului surorii

si cui a vandut, fiului ?
Ca ei nu putea sa isi vanda cu acea procura.
E bine si ca a vandut fiului, mai prindeti o bucata dince a avut matusa dvs.

Alte discuții în legătură

Succesiune eliz_k eliz_k Buna ziua, As ruga unul dintre consilieri sa a lamureasca intr-o problema: daca o persoana care are sase frati (din care numai 2 in viata) decedeaza, in ce ... (vezi toată discuția)
Mostenire ruda indepartata gabiK71 gabiK71 buna ziua As avea o intrebare in legatura cu mostenirea unei garsoniere.Mi-a murit un unchi(de fapt un nepot a bunicii mele,mama lui si bunica mea erau ... (vezi toată discuția)
Dezbatere moștenire. mă puteți lămuri ce cotă am? grunwald grunwald Ziua buna ! Nelmurire la o dezbatere mostenire: In urma decesului verisoarei a ramas mostenire un apartament si bani intr-un cont bancar. S-a luat legatura ... (vezi toată discuția)