Buna ziua,
Cum se procedeaza cu dezbaterea succesiunii si imparteala casa/terenuri in situatia urmatoare:
mama si 3 fiice in viata,cu sotul decedat si un fiu decedat dupa decesul sotului . Cele trei fiice doresc dezbaterea succesiunii si imparteala casa/terenuri ca sa-si administreze fiecare bucata de teren, in speta doresc sa vanda ternurile care sunt agricole si nu au posibilitatea sa le mai munceasca.Mama lor e foarte in varsta si nu prea mai stie de ea, putin deplasabila, avand grija de ea una dintre fiice (fara forme legale de insotitor). Avand in vedere starea sanatatii mamei cum se poate desfasura la notar procedura de succesiune si imparteala a casei/terenurilor detinute? Multumesc anticipat
Buna ziua,
Daca mama este in deplinatatea fortelor intelectuale (chiar daca este bolnava, este constienta de ea si de ce semneaza) atunci va merge una din fete la un notar care se afla pe raza judecatoriei pe raza careia se afla si ultimul domiciliu al defunctului, depune TOATE actele solicitate, cheama si celelalte surori ca si descendentii fratelui decedat si, la data cand spune notarul, o deplaseaza pe mama la acesta si gata.
Daca mama este de netransportat atunci se cheama notarul acasa.
ATENTIE: cotele sunt:
- mama 5/8 din TOATE BUNURILE si
- fiecare din copii (inclusiv cel decedat) cate 3/32 din TOATE BUNURILE.
Daca nu se inteleg omeneste atunci cei nemultumiti ii cheama in instanta pe ceilalti si se dezbate succesiunea pe cale judecatoreasca.
DACA MAMA nu mai este in deplinatatea facultatilor mentale atunci se pune problema instituirii unei curatele si de respectarea prevederilor art. 30 din legea 17/2000
Multumesc frumos pt clarificari si promtitudine.Am observat ca intrebarea mea a aparut de 3 ori in acest forum, fara intentia aceasta,desi am dat o singura data salvare pt publicare in forum.
Mostenire-interesanta
fuxulici
Am intrat in posesia unui act de proprietate (terenuri)eliberat pe numele tatalui meu care este decedat.Mama s-a recasatorit dupa moartea tatalui ,nu s-a facut ... (vezi toată discuția)