avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Statut asociatie nonprofit
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Statut asociatie nonprofit

Buna seara

Sunt parintele unui copil cu autism si vreau sa infiintez o asociate ăentru a strange fondurile necesare terapiei si tratamentului.
Am citi ca trebuie specificat un scop pentru care s-a infiintat acea asociatie si tipul de activitati si cheltuieli eligibile.
Pot trece asta la scop? Pentru obtinerea de fonduri necesare terapiei, tratamentului medicamentos si materiale didactice?
la Chletuieli pot deduce medicamente, jucarii, consultatii medicale si cv terapie/ctr mecenat daca e copilul meu? Sunte 3 membr momentan, eu, sotia si sora mea...se poate face ctr de mecenat care mie sau sotie? Cam toata terapia se plateste la negru...

Multumesc frumos pentru rapuns.
Cel mai recent răspuns: Stef1209 , utilizator 14:30, 16 Ianuarie 2017
O asociatie tip ong nu se infiinteaza doar pentru o anumita persoana, chiar daca ca membrii fondatori se regasesc doar 3 nume. Ca membrii cu drepturi depline sa aveti si alte persoane care au aceeasi problema cu a dumneavoastra. Imaginati-va ca aceasta asociatie poate peste un timp de la infiintare va incerca sa ajute si un alt copil cu aceasi problema si peste inca un timp si un altul. Si asta va da si un impact mai realist cand va veti adresa in comunitate pentru sprijin financiar sau material si chiar uman.
Da, ca scopuri printre altele le puteti trece si pe cele enumerate de dumneavoastra dar nu pentru o singura persoana (si poate si pentru a reprezenta interesele copiilor cu autism) dar nu treceti cheltuieli ci tipuri de activitati. Cheltuieli deductibile sau nu sunt cele limitate de cotul fiscal.
Acest statut va trebui sa il inregistrati la judecatorie si procedura si costurile sunt de luat in seama. De aceea nu faceti un statut prea stufos. Treceri acolo numai aspectele esentiale si care sunt cerute expres pin oug 26 din 2000 iar restul detalilor scrieti-le intr-un regulament de organizare si functionare care se aproba de adunarea generala dar nu se mai inregistreaza la judecatorie. Si amintiti acest aspect in statut.
E recomandat sa luati ca exemplu cateva modele de statute ale altor asociatii cu acelasi scop si obliective, de pe net din care doar sa va inspirati fara sa dati copy paste.
Buna ziua

Va multumesc foarte mult pentru raspuns!

Daca am inteles bine, pot trece ca scop apararea drepturilor copiilor cu autism, constientizarea, depistarea timpurie a diferitelor forme de autism si obtinerea de fonduri necesare pentru sustinerea tratamentelor necesare (terapie, medicatie, controale, etc.)?
Tot insist pe acesta intrebare deoarece nici eu nici ceilalti membri nu suntem pisihologi, asistenti sociale, ca formare profesioanala ci economisti, absolveniti snspa.... Nu stiu daca asociatia trebuie sa fie declarata ca e profesionala, sociala sau pur si simplu scriu ca infiintam o asociatie care are ca scop ajutorarea copiilor cu autism. In acelasi timp noi nu vom presta efectiv terapie ABA ci vom apela la diversi terapeuti pentru acest lucru cu fondurile strase in aceast asociatie. Astfel ca nu pot trece la activitati desfasurarea de terapie ABA... probabil cel mult accesul la terapie, la consultatii si tratament medicamentos, facilitarea acestor activitati.
E corect?
Pe scurt: trebuie ca noi sa avem o anumita pregatire profesionala? Asociatia trebuie sa se declarea cumva, gen profesionala, sociala...?


Multumesc frumos
Da, nu e profesionala sau sociala. Este o asociatie formata din parintii copiilor cu dizabilitati....
Daca aveti nevoie sa colaborati, pentru a va realiza acele activitati propuse, cu prsoane cu o anumita pregatire si calificare crtificata in domeniu, o puteti face pe baza unui contract de voluntariat daca persoana doreste asa sau pe baza de contract de prestari srvicii, contra cost. Sau cu contract de munca pe perioada determinata.
Deci puteti sa treceti si activitati de terapie dar asta presupune sa angajati o persoana cu pregatirea necesara. Asta deci duce la o largire a viziunii pentru care doriti sa infiintati ong-ul.
Multumesc frumos pentru raspuns. Deocamdata nu avem membri. E o problema daca nu sunt si alti membri cand depunem actele la tribunal? E posibil dim acrst motov sa nu se aprobe infiintatea? Inca o intrebare: membri fondatori sunt eu l, sotia si sora sotiei? E ilegal? E un motiv sa nu se aprobe asociatia de catre tribunal?

Multumesc frumos pentru ajutor!
La infiintare trebuie sa fie trecute minim 3 persoane. Asa cum ati prezentat e bine si puteti sa incepeti procedura de inregistrare (cu statutul si actul constitutiv treceti si pe la un avocat).

Alte discuții în legătură

Activitate ong adina_all adina_all Am preluat recent contabilitatea unui ONG, conceputa pentru a ajuta cativa copilasi cu dizabilitati; membrii fondatori au adunat fonduri, pe care le vor ... (vezi toată discuția)
Asociatie sau firma? iulica2011 iulica2011 Exista vreun tip de asociatie in care profitul realizat poate fi distribuit membrilor,sau pentru asta este necesar sa infiintezi o firma? Va multumesc!!! (vezi toată discuția)
O asociatie se poate tranforma in fundatie? Izolda Izolda Dacă inițial fac o asociație iar ulterior, după 6 luni sau un an , pot să o transform în fundație ? Dacă da, în ce condiții? Vă ... (vezi toată discuția)