Tatăl meu este recăsătorit si sotia lui are un copil.Daca nu ținem legatura si se va intampla ceva cu tatăl meu ,eu voi putea sa il mostenesc cu ceva ?Ma va anunta cineva ?Sau trebuie sa depun o declaratie undeva ?Ce drepturi as avea dupa tatăl natural?
Sigur ca aveti vocatie succesorala, sunteti mostenitor rezervatar.
Mostenitorii rezervatari beneficieaza de o rezerva succesorala, in virtutea legii.
Nu a intervenit exheredarea dumneavoastra.
Pe cale de consecinta, daca va exprimati optiunea de a succede, aveti calitatea de mostenitor.
Optiunea de a succede poate fi transpusa intr-o declaratie autentica, notariala.
Aceasta trebuie sa intervina intr-un termen de 1 an , termen ce curge de la daca deschiderii succesiunii, prin moarte.
Acceptarea succesiunii ( acceptare totala , vizeaza intregul patrimoniu al defunctului) poate fi realizata si tacit, implicit, prin acte prin care este lasata sa se intrevada vointa de a succede .( spre exemplu, prin preluarea bunurilor din masa succesorala, prin instrainarea ori stapanirea acestora ).
Odata ce este acceptata succesiunea, se poate proceda la dezbaterea succesorala.( dezbarerea succesorala ce poate fi realizata pe cale notariala, daca nu exista divergente intre comostenitori, ori pe cale judiciare, cand survin neintelegeri ).
Orice act juridic prin care este lezata rezerva succesorala a mostenitorilor rezervatari este supus defiintarii.
(liberalitatile, in concret donatiile si legatele sunt defiintate prin actiunea in reductiune ).