avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1015 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... PFA VS Persoana Fizica
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

PFA VS Persoana Fizica

Cand se impune crearea unui PFA si cand pot incasa plati pur si simplu pe persoana fizica? Atunci cand plata este repetitiva (lunar) ?

Am venituri de pe internet (Adsense) si as vrea sa stiu daca e obligatoriu sa imi fac un PFA.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: gyagya , utilizator 09:05, 15 Ianuarie 2017
O activitate desfasurata de o persoana fizica va fi considerata activitate independenta daca indeplineste 4 conditii din urmatoarele 7:

1. persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii precum si a programului de lucru;
2. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti;
3. riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea;
4. activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara;
5. activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;
6. persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;
7. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii.
Indeplinirea a 4 din criteriile de mai sus va obliga sa va inregistrati ca PFA.
Neinregistrarea ca PFA va face ca la un eventual control fiscal sa vi se impuna impozit, CAS si CASS la totalitatea veniturilor obtinute si nu la venitul net (venit total-cheltuieli deductibile).
Multumesc pentru raspuns.
Indeplinesc minim 4 din cele de mai sus, dar nu as vrea sa ma inregistrez ca pfa. Sunt cadru militar si nu stiu daca imi aproba sa imi fac PFA.
Nu pot sa platesc direct CAS , CASS si impozit direct pe persoana fizica? Oricum nu am deduceri. Platesc pentru toata suma incasata.

MULTUMESC

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Subcontractat ca pfa SorinBG SorinBG Buna ziua, in momentul de fata sunt Manager de productie la o companie cu contract de munca (salariat), dar mi-as dori sa lam o liberate mai mare si as ... (vezi toată discuția)
Pârghii legale sa mai "scap" de impozitul pe venit ca salariat? Sebastian Tătăran Sebastian Tătăran Salutare. Mă întrebam dacă exista oarecum niste pârghii legale sa mai \"scap\" de impozitul pe venit ca salariat. Anume, daca îmi fac PFA pe domeniul pe ... (vezi toată discuția)
Contract de colaborare intre pfa-persoana fizica neautorizata aaaaaammm aaaaaammm Bună seara! Această întrebare se adresează juriștilor, contabililor. Se mai încheie contracte de colaborare între PFA și persoană fizică ... (vezi toată discuția)