avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 197 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie anticipat partial
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie anticipat partial

Buna seara!Am iesit la pensie anticipat partial la varsta de 43 ani,dupa ce am activat 22 ani si 10 luni in MAI,conform legii 2232015.Intrebarea mea este daca am dreptul la munca cu contract(8 ore) si daca ma afecteaza in vreun fel privind incasarea pensiei ?MULTUMESC ANTICIPAT!
Cel mai recent răspuns: Juri 1 , Consilier juridic 12:01, 15 Ianuarie 2017
da, puteti cumula pensia de serviciu cu alte venituri.

legea 223/2015 prevede:
Art. 14.În sistemul pensiilor militare de stat se acordă următoarele categorii de pensii:
a) pensia de serviciu;
b) pensia de invaliditate;
c) pensia de urmaş.
Art. 15.Pensia de serviciu poate fi:
a) pentru limită de vârstă;
b) anticipată;
c) anticipată parţială.
Art. 76.(1) În sistemul pensiilor militare de stat pot cumula pensia cu venituri provenite din situaţii pentru care asigurarea este obligatorie, în condiţiile legii, următoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii militari care beneficiază de pensie de serviciu;
b) nevăzătorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum şi copiii beneficiari ai unei pensii de urmaş, încadraţi în gradul III de invaliditate;
d) copiii beneficiari ai unei pensii de urmaş, prevăzuţi la art. 48 lit. a) şi b).
Buna seara. Daca nu va suparati as avea o intrebare. In urma pensionarii anticipat partiale, conform Lg. 223/2015, art. 18, alin. 1, lit. b, in cazul in care ma angajez cu contract de munca legal este posibil ca pensia sa-mi fie suspendata? Va pun aceasta intrebare deoarece nimeni pana acum nu ma lamurit in acest sens. Multi spun ca pensia imi va fi suspendata daca ma angajez. Va multumesc anticipat si imi cer scuze pentru deranj.

V-am răspuns mai sus, prin citate din lege. Puteți cumula pensia de care beneficiați cu alte venituri. Pensia anticipată parțială, potrivit legii 223/2015, este o pensie de serviciu care, conform art 76, poate fi cumulată cu alte venituri.
Concret, puteți încheia un contract individual de muncă și veți cumula veniturile din pensia de serviciu -anticipată parțială - cu veniturile salariale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre pensie anticipata Markmarian Markmarian Buna ziua , am fost cadru militar iar în prezent sunt pensionar. Am pensie de serviciu anticipata partial. Pot face un PFA ? Exista o sumă limita , (sa nu ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipată parțial la cadrele militare. tetcu tetcu Bună ziua! Poate cineva să-mi spună dacă un pensionar,cadru militar,cu pensie anticipată parțial poate să se angajeze în altă activitate și să ... (vezi toată discuția)