Buna ziua, am sa relatez mai pe scurt situatia mea:
Masina mea stationata regulamentar a fost lovita in septembrie 2015 de catre o doamna imprudenta, avand pagube insemnate (dauna totala). Dauna estimata de catre mecanic e de 29700 de lei. Dupa 3 luni de tergiversari, societatea de asigurari a vinovatei, city insurance, mi-a respins dosarul de dauna. I-am actionat in instanta, atat societatea , cat si vinovata de producerea accidentului. Instanta a incuviintat efectuarea unei expertize care sa faca lumina in acest caz, problema e ca expertul tine partea firmei de asigurare, afirmand in expertiza ca cele doua masini nu au fost implicate in acelasi accident. Acest expert a amanat cu 3 luni efectuarea expertizei, iar acum nu raspunde la obiectiunile formulate de catre avocata mea si incuviintate de catre instanta. Sunt hotarat sa cer incuviintarea unei contraexpertize. Individul imi cere suma de 4200 de lei, reprezentant costul expertizei. Ce masuri pot sa iau impotriva acestui expert, exista posibilitatea sa-l actionez in instanta dupa ce procesul se finalizeaza ? Nici macar valoarea masinii nu a calculat-o corect, din punctul meu de vedere, el tine clar partea societatii de asigurare....
Trebuie sa parcurgeti niste etape obligatorii.
Expertul este obligat sa raspunda documentat la obiectiunile formulate de partile in proces daca instanta de judecata le-a aprobat. Daca nu respecta termenele de depunere la instanta a raspunsului la obiectiunile formulate, expertul poate fi amendat de catre instanta de judecata.
Daca raspunsul expertului nu va satisface si aveti obiectiuni documentate la acestea, puteti depune aceste observatii care trebuie aprobate de catre instanta. Dupa caz, in functie de obiectiuni, raspunsuri, noi obiectiuni, la cererea partilor in proces, instanta de judecata poate aproba cererea pentru o contraexpertiza, care se incredinteaza la 1-3 experti.
Expertul poate depune la instanta o data cu raportul de expertiza un decont de cheltuieli care se aproba de catre instanta de judecata. Expertul nu are dreptul legal sa incaseze onorariu decat prin Biroul local pentru expertize tehnice judiciare, numai dupa aprobarea de catre instanat de judecata a onorariului provizoriu (aprobat o data cu incredinterea expertizei), respectiv a onorariului definitiv (aprobat numai dupa depunerea raportului de expertiza si darea raspunsului la obiectiunile formulate).
Expertul poate fi actionat in judecata in conditiile in care detineti documente certe/ fapte (nu banuieli sau pareri). In caz contrar, actiunea formulata se poate intoarce impotriva dvs.
In titlul discutiei scrieti - experta extrajudiciara auto !? O expertiza extrajudiciara nu are relevanta in fata instantei de judecata daca aceasta a dispus/ incredintat o expertiza tehnica judiciara in aceeasi specializare.
Daca va referiti la expertiza dispusa de catre instanta de judecata, aceasta este o expertiza judiciara.
In interiorul termenului de 3 luni de la data avizarii daunei societatea de asigurare are dreptul de a face investigatii proprii privind modul de producere a accidentului de circulatie. Nu se poate invoca tergiversarea rezolvarii dosarului in interiorul acestui termen.
Din postarea dvs. nu rezulta daca obiectiunile au fost formulata de avocata dvs. cu consultarea unui expert tehnic judiciar specializarea auto. Daca nu, era bine s-o faca.
Afirmati ca expertul a tinut partea societatii de asigurare. Este o afirmatie grava daca nu aveti probe certe. In activitatea mea am intalnit multe asemenea cazuri.
Expertul este obligat sa raspunda la obiectiunile formulate de catre parti. Daca nu raspunde instanta poate amenda expertul.
Solicitarea efectuarii unei noi expertize trebuie argumentata atat din punct de vedere juridic, cat si din punct de vedere tehnic.
ing. Ioan Ciobanu
Expertiza tehnica auto
ujiman
Accident rutier cu victime.
M-am constituit parte civila si am formulat plangere penala.
A fost intocmita o expertiza judiciara auto care dupa parerea mea nu ... (vezi toată discuția)