avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj dupa indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj dupa indemnizatie crestere copil

Buna ziua. As avea o nelamurire. Eu am fost in concediu crestere copil timp de 2 ani, m-am intors la serviciu dar am fost instiintata ca dupa cele 6 luni in care sunt obligati sa ma primeasca inapoi in firma, ma vor trimite in somaj. Pe langa acestea, vor sa-mi reduca programul de lucru la 2 ore. Spuneti-mi va rog daca voi mai beneficia atunci de ajutor de somaj si cat ar fi acesta? Mentionez ca salariul cu care sunt incadrata acum e cel minim pe economie. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:26, 13 Ianuarie 2017
Buna ziua,
Da, veti putea beneficia de ajutor de somaj. Valoarea ajutorului de somaj nu este fixa, ci se calculeaza diferentiat in functie de stagiul de cotizare.
Se ia ca baza de calcul indicatorul social de referinta, acum de 500 lei. Apoi se are in vedere numarul anilor de cotizare.

Art. 39 alin. 2 din legea 76/2002, actualizata, prevede urmatorul calcul:
a) 75% din valoarea indicatorului social de referintă în vigoare la data stabilirii acestuia,
pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei
salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale
diferentiate în functie de stagiul de cotizare.

Cotele procentuale sunt prevazute la alin.3:

Cotele procentuale diferenŃiate în functie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit.
b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.

Multumesc pentru raspunsul prompt. Imi puteti spune, va rog care ar fi diferenta in ceea ce consta ajutorul de somaj daca imi schimba incadrarea la 2 ore si care ar fi pt cea de 8 ore? Multumesc inca o data!
Schimbarea timpului de munca la 2 ore/zi poate conduce la neacordarea indemnizatiei de somaj.

4 luni lucrate cu 2 ore/zi = 1 luna de stagiu de cotizare la somaj
Multumesc dar nu se ia in considerare faptul ca eu am fost in concediu crestere copil 2 ani inainte de cele 6 luni? Deci, avand in vedere ca am 2 copii, situatia e in felul urmator: am lucrat din iunie 2011pana in nov 2012 cand s-a nascut prima fetita, apoi 2 ani concediu de crestere, in oct 2014 am inceput serv ca apoi in martie 2015 s-a nascut cea de-a 2 a fetita, acum in ianuarie am inceput serviciul si mai stau aici pana la 1 iulie 2017. Cum va fi cu somajul ulterior daca imi modifica la 2 ore? Perioada de concediu de crestere copil nu se ia in calcul ca si cotizare pt indemnizatia de somaj?
Perioada de concediu de crestere copil intra in calculul stagiului de cotizare pentru acordarea indemnizatiei de somaj, potrivit ordonantei speciale mentionate, putand determina si diferentierea perioadei de acordare a acestei indemnizatii (6 luni, 9 luni, 12 luni), precum si a cuantumului ei, conform art. 39 din Legea nr. 76/2002.
www.avocatnet.ro/content/art...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie somaj Angela Stancioi Angela Stancioi As dori sa intreb cum se calculeaza indemnizatia de somaj in urmatorul caz: -stagiu de cotizare de 12 ani (include si concediu ingrijire copil de 2 ani) -CIM ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie somaj EuPiti EuPiti Buna ziua, Beneficiez de concediu crestere copil de 2 ani dar intre timp postul pe care-l ocupam la serviciu s-a desfiintat. Peste cateva zile trebuie sa-mi ... (vezi toată discuția)
Durata somaj sykes sykes Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Care va fi perioada in care voi beneficia de somaj in conditiile in care sunt angajata din martie 2007 la o firma? ... (vezi toată discuția)