avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 375 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Proces-verbal-control ITM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Proces-verbal-control ITM

In cadrul unui control din partea ITM-ului, in continutul anexei la procesul verbal de control au fost dispuse masuri pentru care termenul de realizare este mai scurt decat cel prevazut de lege pentru contestarea procesului verbal si implicit a masurilor dispuse in cadrul acestuia. Mai exact, PV a fost intocmit la data de 11.01.2017, iar termenul de realizare a uneia dintre masuri este 16.01.2017. Conform art. 7 din Legea 554/2004 termenul in cadrul caruia pot sa contest aceasta masura este de 30 de zile de la data comunicarii. Este dispusa in mod legal masura in cauza?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:20, 15 Martie 2017
La stabilirea termenului de realizare a masurilor, a contat, cu siguranta, riscul depistat de inspectorul de munca in cadrul controlului efectuat. Masura a fost dispusa pentru evitarea riscului si/ sau incadrarea intr-o prevedere legala, considerand, probabil, ca nu este necesara aplicarea unei amenzi contraventionale daca se respecta termenul scurt pentru remedierea situatiei periculoase existente.
@ ClMedeea

Unul este termenul pentru indeplinirea masurilor stabilite prin actulde control , termen lasat la latitudinea inspectorilor ITM si altul este termenul de contestatie, termen stabilit de lege.

Prin urmare, termenul stabilit de catre ITM pentru indeplinirea masurii este corect.
Am inteles rationamentul, iar intrebarea mea, la modul concret, este in felul urmator: PV a fost intocmit la 11.01.2017, iar masura trebuia indeplinita pana la data de 16.01.2017. Vreau sa contest masura, insa am fost in imposibilitate sa o contest pana la data de 18.01.2017 spre exemplu. In aceasta situatie, eu sunt inca in termenul legal pentru a contesta masura, dar AM DEPASIT TERMENUL stabilit de inspectorul ITM pt. aducerea la indeplinire a masurii. In aceasta situatie ce se intampla? Sunt practic obligat sa fac ceva impotriva masurii inainte de data de 16.01.?
La termenul stabilit in PV pentru realizarea masurilor trebuie sa anuntati ITM de realizarea acestora sau sa motivati de ce nu a fost posibila realizarea unor masuri, dupa caz.
Daca nu ati anuntat realizarea masurilor/ ati depasit termenul final sau daca nu ati motivat nerealizarea riscati aplicarea de amenzi contraventionale pentru angajator/ firma. Si in cazul motivarii nerealizarii unor masuri dispuse, daca motivul nu este intemeiat riscati amenda contraventionala pentru angajator.
ClMedeea a scris:

Am inteles rationamentul, iar intrebarea mea, la modul concret, este in felul urmator: PV a fost intocmit la 11.01.2017, iar masura trebuia indeplinita pana la data de 16.01.2017. Vreau sa contest masura, insa am fost in imposibilitate sa o contest pana la data de 18.01.2017 spre exemplu. In aceasta situatie, eu sunt inca in termenul legal pentru a contesta masura, dar AM DEPASIT TERMENUL stabilit de inspectorul ITM pt. aducerea la indeplinire a masurii. In aceasta situatie ce se intampla? Sunt practic obligat sa fac ceva impotriva masurii inainte de data de 16.01.?

Masura se contesta in termen de 30 de zile la ITM sau la Inspecta Muncii.

Depasirea termenului de indeplinre a masurii inseamna sanctiune contraventionala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand se completeaza/transmite fiam dirtu dirtu Avem un accident de munca cu deces pe loc produs in 09.05.2019. Astazi am primit PV de la ITM care contine mai multe masuri inclusiv amenzi. PV nu contine si ... (vezi toată discuția)
Masuri obligatorii impuse de itm Cislariu_Gica Cislariu_Gica Buna ziua. In urma unui control ITM, am reusit sa ocolesc o amenda, insa m-am ales cu 4 masuri necesare si obligatorii ce trebuie indeplinite pana la data de ... (vezi toată discuția)
Amenda itm conf art. 23(1) l 108/1999 ayenergymold ayenergymold buna seara,sunt directorul unei societati comerciale,am fost amendat de itm cu suma de 5000 lei,pt netransmiterea prin fax a anexei 3 cu raspunsul la masurile ... (vezi toată discuția)