avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Punere in posesie peste carte funciara?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Punere in posesie peste carte funciara?

In urma deciziei unei sentinte civile, comisia locala este obligata sa anuleze partial un titlu de proprietate in sensul ca va soate un teren extravilan din acel titlu si va intocmii proces verbal de punere in posesie pentru alt proprietar .
Problema este ca intre timp(au trecut 3 ani de la emitere)proprietarul actual a vandut terenul si exista carte funciara intabulata cu numar cadastral definitiv.
Sentinta nu face referie la aceata situatie si nici expertiza cadastrala ceruta de instanta.

Intrebare:

Poate comisia locala sa puna sentinta in executare intocmind proces verbal de punere in posesie peste o carte funciara?



Cel mai recent răspuns: Anna63 , utilizator 22:40, 6 Septembrie 2009
Acţiunea în rectificare înscrierilor făcute în cartea funciară este acea acţiune în justiţie prin care se cere îndreptarea sau suprimarea unei înscrieri necorespunzătoare realităţii făcută în cartea funciară, pentru a pune de acord starea tabulară cu situaţia juridică reală a unui imobil.

Ea are caracter subsidiara si este grefata pe o actiune in anularea actului, iar in cazul nostru sentinta civila de anulare partiala , este chiar actul care va sta la baza modificarii cartii funciare. Actiunea in rectificare va fi introdusa de cine are interes , cel mai probabil in speta noul proprietar.
In acelasi timp, nu exista nici o ingradire ca emiterea unor titluri de proprietate(si in general acte translative, declarative) sa fie impiedicate de corelarea prealabila cu situatia tabulara a respectivului imobil( fiind acte de publicitate imobiliare).

Sunt curios cum v-a fi pus in proprietate daca imobilul a fost vandut si presupun ca s-a transmis si posesia(acel ultim cumparator fiind de buna credinta, vanzatorul fiind clar un proprietar aparent)?
Succes

Ca urmare comisia nu poate pune sentinta in aplicare pentru ca nu mai are terenul la dispozitie.
Trebuie un nou proces de anulare a actului de vanzare cumparare si a cartii funciare sau actul de vanzare e lovit de nulitate prin aceasta sentinta?

Cartea funciara intabulata cu numar cadastral definitiv , daca e intocmita de 3 ani nu cumva e imprescriptibila?
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Septembrie 2009
Anna63, utilizator
Sentinta instantei v-a fi pusa in aplicare in mod obligatoriu de Comisie, aceasta v-a emite un nou titlu doar pentru partea din imobil pentru care instanta nu a anulat titlul. De pus efectiv in aplicare e mai greu atata timp cat posesor in baza unei vanzari subsecvente este un cumparator de buna credinta , pt ca se aplica acel principiu al cumparatorului de buna credinta prin care e aparat impotriva revendicatorului, si isi poate pastra imobilul. dar toate astea se disputa pe parcursul unui eventual proces in care pot sa apara numeroasa resturnari de situatie.
In mod evident trebuie un nou proces pentru anularea actului de vanzare cumparare, dar in primul rand trebuie motiv de anulare :) Exista vreo interdictie de vanzare la momentul efectuarii contractului? sau motive clasice de anulare/nulitate : lipsa consimtamant, obiect, cauza, capacitatii??
Cartea funciara nu o anulezi , o modifici prin actiunea in rectificare intabulara (parca art 36-38 din L 7/1996)
In legatura cu prescriptia in principiu este imprescriptibila , dar in cazul nostru am impresia ca termenul este de 3 ani , dar curge de la data anularii titlului - data ramanerii definitive si irevocabile a sentintei civile de anulare

Va multumesc pentru amabilitate!
Intradevar punerea in posesie a noului proprietar (conf. S.C.) presupune si modificarea planului parcelar si o noua punere in posesie si a celorlalti vecini din tarla precum si emiterea unui titlu de proprietate ; ori nu se pot face toate aceste demersuri , ca apoi in urma unui nou proces , care e posibil sa aiba alt rezultat sa se modifice din nou planul parcelar.
Motiv de anulare a actului de vanzare cumparare nu credeti ca ar trebui sa aiba noul proprietar?
Poate la randul lui vrea sa vanda!Si nu vad cum.

Inca o data multumiri!
Ultima modificare: Duminică, 6 Septembrie 2009
Anna63, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Va rog sfat in legatura cu vecini pusi gresit in titlu de proprietate mirabela_nicu mirabela_nicu buna ziua, problema mea este ca eu am cumparat un teren si am vecini inversati,adica cel de la N e la SUD cel de la VEST la EST, greseala mea este ca am ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager Greeneyes01 Greeneyes01 Buna, Am cumparat la licitatie nuda proprietate al unui apartament in anul 2012. In 2003 a fost vandut si intabulat cu un contract de mana. Nu exista ... (vezi toată discuția)
Legea 18/1991 stefm stefm am dobandit recent un teren printr-un act de v/c intocmit in baza altor acte . cel care mi-a vandut terenul l-a dobandit in urma altui act de vanzare - ... (vezi toată discuția)