Buna ziua, am o verisoara "primara" (fata fratelui tatalui meu), care este bolnava si doreste sa-si puna ordine in acte si proprietati. Ne-a pus sa ne interesam daca este nevoie sa faca testament sau rudele ei ramase in viata o vor mosteni prin efectul legii. Mentionez ca nu are parinti in viata, nici copii. Are o sora a mamei sale, pe mine, fata fratelui tatalui sau, precum si fiul unei alte verisoare primare, ca si mine. Doreste ca eu si fiul verisoarei primare sa primim, la decesul sau, cate un imobil. Este necesar testament sau vom fi direct mostenitori, la decesul sau? Multumesc.
Buna ziua,
Sunt mostenitori rezervatari dar sotul supravietuitor, descendentii si ascendentii privilegiati deci nu si colateralii.
In aceste conditii, daca va face testament e suficient.
Atentie, in functie de varsta si stare de sanatate, este de preferat ca la momentul incheierii actului sa se respecte si prevederile art. 30 din legea 17/2000
D-le avocat, va rog citiți acel art ca sa vedeți despre ce e vb, la ce se refera, poate nu mai repetați când va fi vb de testament.
Ați mai scris o data despre asta și art ala se refera la înstrăinare, nu la lasare după moarte.
Sa va facă testament, ce imobil și cui îl lasa pe fiecare, altfel, deși sunteți mostenitori o sa trebuiască sa faceți apoi partaj pt ca moșteniți o cota parte dintr-o moștenire formata din mai mute bunuri.
Este neapărat necesar testamentul. Altminteri, legal NU o moșteniți
Acea „soră a mamei sale” (=mătușă) îi este rudă de gradul trei.
Dvs. (verisoară primară) sunteti rudă de gradul patru.
Și se aplică principiul proximității gradului de rudenie. Adică veți fi inlăturată de la moștenirea ei legală de către mătușa ei.
Iar „fiul unei alte veriosare primare” este chiar rudă de gradul cinci. Adică n-ar moșteni-o nici de nu i-ar mai trăi mătușa. Fiindcă moștenirea legală este admisă în linie colaterală numai până la gradul patru inclusiv.
Va multumesc, am inteles ce este de facut, ramane sa o informez si sa hotarasca singura, varsta nu este inaintata, are doar 63 de ani, insa probleme mari de sanatate.