avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire, testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire, testament

Buna ziua, am o verisoara "primara" (fata fratelui tatalui meu), care este bolnava si doreste sa-si puna ordine in acte si proprietati. Ne-a pus sa ne interesam daca este nevoie sa faca testament sau rudele ei ramase in viata o vor mosteni prin efectul legii. Mentionez ca nu are parinti in viata, nici copii. Are o sora a mamei sale, pe mine, fata fratelui tatalui sau, precum si fiul unei alte verisoare primare, ca si mine. Doreste ca eu si fiul verisoarei primare sa primim, la decesul sau, cate un imobil. Este necesar testament sau vom fi direct mostenitori, la decesul sau? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: friday_325 , utilizator 09:23, 16 Ianuarie 2017
Buna ziua,
Sunt mostenitori rezervatari dar sotul supravietuitor, descendentii si ascendentii privilegiati deci nu si colateralii.
In aceste conditii, daca va face testament e suficient.
Atentie, in functie de varsta si stare de sanatate, este de preferat ca la momentul incheierii actului sa se respecte si prevederile art. 30 din legea 17/2000
D-le avocat, va rog citiți acel art ca sa vedeți despre ce e vb, la ce se refera, poate nu mai repetați când va fi vb de testament.
Ați mai scris o data despre asta și art ala se refera la înstrăinare, nu la lasare după moarte.

Sa va facă testament, ce imobil și cui îl lasa pe fiecare, altfel, deși sunteți mostenitori o sa trebuiască sa faceți apoi partaj pt ca moșteniți o cota parte dintr-o moștenire formata din mai mute bunuri.
Ultima modificare: Vineri, 13 Ianuarie 2017
gi-jane2, moderator
Este neapărat necesar testamentul. Altminteri, legal NU o moșteniți

Acea „soră a mamei sale” (=mătușă) îi este rudă de gradul trei.
Dvs. (verisoară primară) sunteti rudă de gradul patru.
Și se aplică principiul proximității gradului de rudenie. Adică veți fi inlăturată de la moștenirea ei legală de către mătușa ei.

Iar „fiul unei alte veriosare primare” este chiar rudă de gradul cinci. Adică n-ar moșteni-o nici de nu i-ar mai trăi mătușa. Fiindcă moștenirea legală este admisă în linie colaterală numai până la gradul patru inclusiv.
Ultima modificare: Vineri, 13 Ianuarie 2017
romascanu, moderator
Va multumesc, am inteles ce este de facut, ramane sa o informez si sa hotarasca singura, varsta nu este inaintata, are doar 63 de ani, insa probleme mari de sanatate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire dupa verisor marius_wiz marius_wiz Buna ziua Speta in cauza ar fi : am un verisor mult mai in varsta de gradul 2 care nu are copii, frati sau parinti din pacate. El mai are doi verisori de ... (vezi toată discuția)
Mostenire fara copii, cu act de vanzare cumparare catre un strain kittyutabran1 kittyutabran1 Buna ziua, Sper sa ma puteti ajuta cu o situatie Este vorba despre o succesiune. Gradul de rudenie este de nepoti. Matusa mea a decedat de curand, era ... (vezi toată discuția)
Succesiune după matusa+unchi+verișoara (toti decedati) , drept succesoral Marialascap Marialascap Bună ziua, Am o situație și încerc sa o înțeleg. Nu cunosc partea legala, așadar fiți blânzi cu mine. Încerc sa explic clar. 3 frați- ... (vezi toată discuția)