avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 751 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dobanda la contract de imprumut
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dobanda la contract de imprumut

buna ziua! cum pot calcula dobanda la suma imprumutata si nerestituita si la ce rata pot sa ma raportez ?
Ultima modificare: Duminică, 6 Septembrie 2009
aadynna, utilizator
Cel mai recent răspuns: georgeasca , utilizator 20:10, 18 Decembrie 2011
Depinde, dupa cum este un contract civil sau comercial. ;)
contract intre persoane fizice
O.G. nr. 9/2000 prevede:
Art. 3. - Dobânda legală se stabileşte, în materie comercială, la nivelul dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României.
Potrivit art. 7 din Codul comercial, sunt comercianţi cei care fac fapte de comerţ, având comerţul ca o profesiune obişnuită, şi societăţile comerciale.
În toate celelalte cazuri dobânda legală se stabileşte la nivelul dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României, diminuat cu 20%.
Nivelul dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României, în funcţie de care se stabileşte dobânda legală, este cel din prima zi lucrătoare a anului, pentru dobânda legală cuvenită pe semestrul I al anului în curs, şi cel din prima zi lucrătoare a lunii iulie, pentru dobânda legală cuvenită pe semestrul II al anului în curs.
Dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a României se calculează ca medie, ponderată cu volumul tranzacţiilor, între dobânda la depozitele atrase de Banca Naţională a României şi vânzările reversibile de titluri de stat efectuate de aceasta în luna anterioară celei pentru care se face anunţul.
Nivelul dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, prin grija Băncii Naţionale a României.
........................................
Art. 5. - În raporturile civile dobânda nu poate depăşi dobânda legală cu mai mult de 50% pe an.
Dobânda trebuie să fie stabilită prin act scris. În lipsa acestuia se datorează numai dobânda legală.
;)
Imprumuturile civile nu pot să contina dobanzi.o asemenea clauza este nula absolut.
Art. 1576 C. civil prevede ca imprumutatul trebuie sa predea ,,tot atatea lucruri" cate a imprumutat. Art. 1578- Obligatia ce rezulta dintr-un imprumut in bani este totdeauna pentru aceeasi suma numerica aratata in contract. Art. urmatoare , respectiv 1584,1585 si 1586. Art 1585 precizeaza ca: daca imprumutatul nu intoarce la timpul stipulat lucrul imprumutata trebuie sa plateasca si dobanzi de la ziua cererii de chemare in judecata .;)
Art. 1589 C. civil; se defige o dobanda de 5% pe an pentru afacerile civile si 6% pentru cele comerciale, in toate cazurile nde nu s-a hotarat de parti cuantumul ei...
In prezent, dobanda legala este reglementata de Ordonanta nr. 9/2000 care priveste nivelul dobanzi legale pentru obligatiile banesti.

Art. 5. - In raporturile civile dobanda nu poate depasi dobanda legala cu mai mult de 50% pe an.
Dobanda trebuie sa fie stabilita prin act scris. In lipsa acestuia se datoreaza numai dobanda legala.

Art. 6. - Prin dobanda se intelege nu numai sumele socotite in bani cu acest titlu, dar si alte prestatii sub orice titlu sau denumire, la care debitorul se obliga drept echivalent al folosintei capitalului.

Art. 7. - Plata anticipata a dobanzilor se poate efectua pe cel mult 6 luni. Dobanda astfel incasata ramane bine dobandita creditorului, indiferent de variatiile ulterioare.

Art. 8. - Dobanda se va calcula numai asupra cuantumului sumei imprumutate.
Cu toate acestea, dobanzile se pot capitaliza si pot produce dobanzi in temeiul unei conventii speciale incheiate in acest sens, dupa scadenta lor, dar numai pentru dobanzi datorate pe cel putin un an.
Dispozitiile alin. 1 si 2 nu se aplica contractului de cont curent, precum si atunci cand prin lege s-ar dispune altfel.
Art. 9. - In raporturile civile obligatia de a plati o dobanda mai mare decat cea stabilita in conditiile prezentei ordonante este nula de drept.
Mie personal, acest dispozitii mi se par putin contradictorii fata de ceea ce prevede C. civil. Pana la urma , este ori nu permis sa percepem dobanzi intr-un contract de imprumut de natira civila?:hm:
Ultima modificare: Duminică, 6 Septembrie 2009
ContSters47264, utilizator
aadynna a scris:

buna ziua! cum pot calcula dobanda la suma imprumutata si nerestituita si la ce rata pot sa ma raportez ?

La rata prevazuta in contract. Daca nu ati prevazut nici o rata atunci pe principiul nominalismului monetar veti primi inapoi aceeasi suma fara dobanda.

Alte discuții în legătură

Dobanda legala-o.u.g. nr. 9 din 21 ianuarie 2000 rodica_post rodica_post Avand in vedere ca ,multi utilizatori ai acestui site au probleme de natura restantelor salariale ,va ofer cateva prevederi din ORDONANTA Nr. ... (vezi toată discuția)
Penalitatile in contractul de imprumut rianav rianav poate sa-mi spuna cineva, va rog, daca clauza la un contract de imprumut intre doua persoane fizice prin care se aplica penalitati de 0.4% pe zi la suma de ... (vezi toată discuția)
Dobanda legala triton10 triton10 Buna ziua As vrea sa stiu care este dobanda legala pentru obligatiile comerciale si civile stabilite in valuta. Multumesc. (vezi toată discuția)