avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1937 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Confiscare speciala
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Confiscare speciala

Buna ziua! vreau sa spun de la inceput ca nu am nici o cunostinta despre tot ce inseamna legislatie sau probleme penale.
Dar am o persoana apropiata mie care a avut probleme inainte (acum 4 ani) cu politia (a fost dus la sectie si interogat) fiind suspect de consumator de cannabis. La sectie i-au spus ca nu il vor acuza de nimic daca le v-a spune de unde a cumparat drogul. Persoana respectiva a spus ca nu il cunoaste pe individ. Apoi ei au insistat sa le spuna despre alta persoana daca cunoaste ca are implicare cu drogurile. Persoana a spus ca se mai gandeste si a plecat apoi din sectie.
Dupa 2 luni l-au sunat sa se intoarca la sectie si i-au spus ca daca nu vrea sa mearga la inchisoare trebuie sa mearga sub acoperire intr-un club de distractie si sa descopere care sunt vanzatorii de droguri din clubul respectiv si sa intre in contact cu ei. Persoana respectiva a inceput sa zica ca treaba asta i se pare ilegala si vrea sa contacteze guvernul din tara lui (mentionez ca nu are cetatenie romana) si a plecat din camera de interogari. Dupa el a fugit un politist care lucra sub acoperire cerandu-si scuze despre comportamentul sefului lui si sa uite de toata povestea asta si ca nu va mai auzi niciodata de ei.

Dupa 3 ani persoana respectiva si-a gasit numele pe internet fiind intr-un dosar la tribunalul din orasul respectiv (dosarul fiind inregistrat la 2 ani dupa incident) fiind de materie penala si avand obiect de confiscare speciala (art.315 lit. c NCPP).

Acum dupa toata povestea asta, imi poate spune cineva daca persoana respectiva trebuie sa isi faca griji? adica va trebui sa contacteze politia sau sa isi ia un avocat inainte?? Ii apare pe cazierul judiciar toata treaba asta? Mentionez din nou ca nu are cetatenie romana dar e din Uniunea Europeana, nu a avut probleme cu iesitul sau intratul in tara.
S-a dispus clasarea sau renuntarea la urmarire penala si a fost sesizat judecătorul de cameră preliminară cu propunerea de luare a măsurii de siguranţă a confiscării speciale a cantitatii de drog gasita, o sa fie citat sa se prezinte si daca doreste poate sa isi angajeze avocat sa-l asiste/reprezinte. Cauza se judeca si fara prezenta lui daca este legal citat, aveti procedura mai jos.
ART. 549^1
Procedura de confiscare sau de desfiinţare a unui înscris în cazul clasării
(1) În cazul în care procurorul a dispus clasarea sau renunţarea la urmărirea penală, confirmată de judecătorul de cameră preliminară, şi sesizarea judecătorului de cameră preliminară în vederea luării măsurii de siguranţă a confiscării speciale sau a desfiinţării unui înscris, ordonanţa de clasare sau, după caz, ordonanţa prin care s-a dispus renunţarea la urmărire penală confirmată de judecătorul de cameră preliminară, însoţită de dosarul cauzei, se înaintează instanţei căreia i-ar reveni, potrivit legii, competenţa să judece cauza în primă instanţă, după expirarea termenului prevăzut la art. 339 alin. (4) ori, după caz, la art. 340 sau după pronunţarea hotărârii prin care plângerea a fost respinsă ori prin care a fost confirmată ordonanţa de renunţare la urmărire penală.
(2) Judecătorul de cameră preliminară stabileşte termenul de soluţionare, în funcţie de complexitatea şi particularităţile cauzei, care nu poate fi mai scurt de 30 de zile.
(3) Pentru termenul fixat se dispune încunoştinţarea procurorului şi se citează persoanele ale căror drepturi sau interese legitime pot fi afectate, cărora li se comunică o copie a ordonanţei, punându-le în vedere că în termen de 20 de zile de la primirea comunicării pot depune note scrise.
(4) Judecătorul de cameră preliminară se pronunţă prin încheiere, în şedinţă publică, după ascultarea procurorului şi a persoanelor ale căror drepturi sau interese legitime pot fi afectate, dacă sunt prezente. Dispoziţiile cuprinse în titlul III al părţii speciale privind judecata care nu sunt contrare dispoziţiilor prezentului articol se aplică în mod corespunzător.
(5) Judecătorul de cameră preliminară, soluţionând cererea, poate dispune una dintre următoarele soluţii:
a) respinge propunerea şi dispune, după caz, restituirea bunului ori ridicarea măsurii asigurătorii luate în vederea confiscării;
b) admite propunerea şi dispune confiscarea bunurilor ori, după caz, desfiinţarea înscrisului.
(6) În termen de 3 zile de la comunicarea încheierii, procurorul şi persoanele prevăzute la alin. (3) pot face, motivat, contestaţie. Contestaţia nemotivată este inadmisibilă.
(7) Contestaţia se soluţionează potrivit procedurii prevăzute la alin. (4) de către judecătorul de cameră preliminară de la instanţa ierarhic superioară celei sesizate ori, când instanţa sesizată este Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de către completul competent potrivit legii, care poate dispune una dintre următoarele soluţii:
a) respinge contestaţia ca tardivă, inadmisibilă sau nefondată;
b) admite contestaţia, desfiinţează încheierea şi rejudecă propunerea potrivit alin. (5).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Confiscare speciala (art.315 lit. c ncpp) - e obligatoriu sa fiu prezenta la termen? monik monik buna ziua, in calitate de consilier in proprietate intelectuala am asistat un client in cazul retinerii unui produs contrafacut (contrafacere marca). Am ... (vezi toată discuția)
Prescriere Ollysa Ollysa În cazul în care fapta s-a prescris iar la închiderea urmaririi penale s-a deschis dosar care are ca obiect infracţiuni la alte legi speciale desfiinţare ... (vezi toată discuția)
este obligat sau nu este obligat procurorul, in cazul in care dispune clasarea sau renuntarea la urmarirea penala sa solicite instantei de judecata anularea actelor false si a celor subsecvente, cornaca cornaca Printr-un fals în acte comis de un angajat al primăriei mi s-a furat, practic, un teren care apoi a fost vândut. In anul 2005 un secretar de primarie a ... (vezi toată discuția)