Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pentru urmatoarea situatie:
Intr-o companie, in care se foloseste munca in ture, iar contractul colectiv nu prevede nimic mai mult decat prevederile din codul muncii cu pivire la munca in sarbatoare legala:
- pentru un angajat care lucreaza in ture, intr-o luna cu sarbatori legale (luam ca exemplu ianuarie 2017 cu 160 ore norma) si care lucreaza in data de 2 ianuarie, iar la sfarsitul lunii ianuarie el are lucrate 160 ore, deci nu depaseste norma - nu trebuie sa-i platim spor de sarbatoare legala, din moment ce munca prestata in sarbatoarea legala de 2 ianuarie a fost compensata prin timp liber in urmatoarele 30 de zile (adica la sfarsitul lunii nu depasete norma lunara). - este corecta aceasta logica? - in cazul de mai sus, acest angajat nu este dezavantajat fata de colegul sau care a fost liber in toate sarbatorile legale din luna ianuarie si a efectuat aceeasi norma lunara de 160 ore? Anajatul care nu s-a bucurat de sarbatoarea legala de 2 ianuare nu este cu nimic avantajat fata de angajatul care a petrecut aceste sarbatori legale impreuna cu familia.
Va rog sa imi spuneti parerea dumnevoastra fata de aceasta comparatie.
Multumesc.
Daca munca intr-o zi de sarbatoare legala in care nu se lucreaza a fost compensata cu timp liber in urmatoarele 30 de zile, atunci salariatul nu va mai primi si un spor la salariul de baza.
Avantajul se poate spune ca este doar d.p.d.v. personal ...unul a facut sarbatorile cu familia , celalalt nu.