avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sarbatori legale, zile libere.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sarbatori legale, zile libere.

Buna ziua
Lucrez in ture, 2 zile si 2 zile sunt libera. Tura mea cade exact in cele 2 zile de sarbatoare legala care urmeaza.
Angajatorul spune ca nu mi poate da liber in nici una dintre zile-ca duminica e duminica si ca e zi libera, oricum, ceea ce nu este adevarat, cata vreme suntem in ture si pentru ca am de recuperat-.
Va rog sa mi spuneti care este realitatea in aceasta situatie. Nu pot crede ca nu am dreptul la nici o zi libera din 2 legale!
In plus, ce se intampla daca nu fac norma de 160 ore/luna. Cum se calculeaza, avand in vedere ca sunt luni cu 30 si 31 zile!
Se pot plati zilele lucrate in sarbatoare sau se da zi in loc?
Multumesc pentru ajutor.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Iunie 2021
ain, utilizator
Cel mai recent răspuns: ain , utilizator 20:05, 18 Iunie 2021
1. Pentru munca desfasurata in zilele de sarbatoare legala, salariatul beneficiaza:
- compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In ziua respectiva in care i se va compensa ziua de munca dintr-o zi de sarbatoare legala, nu i se va acorda salariul.

sau

- in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

2. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Multumesc pentru raspuns.

Este normal sa mi se ceara sa recuperez orele lipsa -din cele 160- in zilele acestea, de sarbatoare legala?
Am retinut sugestia dvs.
Care este durata timpului de munca mentionata in contract?
160 ore.
160 ore/luna ? ... repartizarea lor o aveti mentionata in c.i.m. ........ incercati sa oferiti mai multe detalii

Alte discuții în legătură

Munca in ture iuliana622 iuliana622 fiti amabili,asi dori o lamurire,lucrez ca si laborant la o statie de tratarea a apei/oras,in ture de 24/72,indiferent cum cade tura,in zile de sambata sau ... (vezi toată discuția)
Salarizarea marinarilor sau personalului navigant Roxy1908 Roxy1908 Buna ziua, Lucrez la o noua societate unde fac angajari de marinari si de personal navigant, pana acum am lucrat pe resurse umane dar cu angajati cu ... (vezi toată discuția)
Lucrul in zile de repaus saptamanal si sarbatori legale ContSters431711 ContSters431711 Buna ziua, In saptamana 29.05.2017 – 04.06.2017 am lucrat consecutive 7 zile. Compania pentru care lucrez nu plateste ore suplimentare, acestea fiind ... (vezi toată discuția)