avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Avalanșă de modificări în Codul muncii - analize și detalieri. Tot ce trebuie să știe angajatorii pentru conformare la noua legislație. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salarizarea marinarilor sau personalului navigant
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salarizarea marinarilor sau personalului navigant

Buna ziua,

Lucrez la o noua societate unde fac angajari de marinari si de personal navigant, pana acum am lucrat pe resurse umane dar cu angajati cu program normal de lucru. In cazul personalului navigant, al marinarilor, ei lucreaza 15 zile la nava a cate 12 ore pe zi si 15 zile au liber, in acest caz ce trebuie sa mentionez in CIM la "Durata muncii": 15 zile lucrate cu 15 zile libere platite?De asemenea pentru sambetele si duminicile pe care ei le au la tura lucrata, trebuie sa le platim ca si suplimentare? In afara orelor de sambata si duminica le mai ies lunar cateva ore suplimentare, pe acestea suntem obligati sa le platim sau putem sa le dam si zile libere platite? Iar pentru zilele de sarbatori legale pe care le prind in tura lucrata ce putem face?Va rog daca va confruntati cu o astfel de situatie sa ma ajutati cu informatii. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:32, 25 Iunie 2014
Se mentioneaza in c.i.m. :durata timpului de munca 8 ore/zi , inegal. Repartizarea timpului de munca facandu-se : (specificati exact acel program).

Aveti in vedere si urmatoarele aspecte din Codul Muncii:
- art.137 C.mun.
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

- munca suplimentara
Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.

In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut mai sus ,in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute de lege, se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

- munca in zilele de sarbatoare legala
In acest caz, se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

ore supimentare efectuate simbata si duminica dijmarescu dijmarescu Buna ziua, Am urmatoarea situatie. Un salariat a efectuat in luna decembrie 8 ore suplimentare simbata si 8 ore de Craciun. In luna ianuarie, dupa ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare- weekend dany c. dany c. buna ziua orele lucrate sambata si duminica de catre personalul MAI care isi desfasoara activitatea in ture 12/24 - 12/48 pot fi platite suplimentar? am ... (vezi toată discuția)
Ore lucrate in weekend ! enco enco Situatia este urmatoarea : un angajat lucreaza intr-o luna 6 ore intr-o zi de sambata. Pentru aceasta primeste 2 zile libere platite (cu tariful orar ... (vezi toată discuția)