handsu a scris:
Nu cunosc mai indreaproape obiceiurile arabilor ,cum nici a izraelienilor ,dar in articolul citat, pe care am depus la dezbatere este vorba de Israel . In acest context ce parere aveti ?
Guvernul suedez prezinta Israelul ca cel mai mare regim opresiv din lume. Ziarul scriind despre un palestinian din Cisiordania ucis in 1992 si a carui familie suspecteaza armata israeliana ca i-ar fi furat organe. Cotidianul nu aduce insa nicio dovada.
Suedezii mai au la activ documentari in acest sens.
(
[ link extern ] .
In situatia de fata ne putem gandi si la declansarea unei crize politice intre cele doua guverne (Israel si Suedez) dar nu este exclusa totodata si varianta de a incearca si o campanie impotriva acestor practici mai putin ortodoxe.
Legile fundamentaliste islamice permit transplantarea organelor dar nu de la pacienţi în moarte cerebrală. Situaţia este asemănătoare în Israel. Centrele de transplantare sunt extrem de bine utilate, dar prea puţin folosite, pentru că evreii ultraortodocşi au rezerve cu privire la moartea cerebrală. Israelienii s-au orientat spre Turcia, Moldova şi România, unde vânzătorii disperaţi de organe sunt uşor de găsit, spre Rusia, unde există un excedent de organe prelevate de la cadavre (datorită criteriilor elastice de stabilire a diagnosticului de moarte cerebrală), sau Africa de Sud, unde condiţiile în clinicile private de transplant sunt similare hotelurilor de patru stele.
Un alt reporter suedez in februarie 2008 scrie astfel:
Transplanturism
ISRAEL. Autorităţile închid ochii. Un articol din "New York Times" îl cita în mai 2001 pe coordonatorul pentru transplant renal de la Spitalul Universitar Hadassah din Ierusalim: "60 din 244 de pacienţi care sunt acum sub tratament post-transplant au achiziţionat rinichiul de la un străin". Aproape 25% dintre pacienţii unui spital mare din Israel pot fi aşadar acuzaţi că au avut de-a face cu traficul de organe. Mulţi israelieni călătoresc în Europa de est, însoţiţi de medici, pentru a face un transplant. Voiajele sunt cunoscute sub numele de "turism de transplant". O mulţime de spitale au apărut în regiunile sărăcite ale acestei părţi a bătrânului continent. Recent, medici israelieni au bătut Macedonia, Bulgaria şi fosta Iugoslavie, pentru a analiza cu doctorii şi afaceriştii locali înfiinţarea unor clinici de transplant.