In Metodologia anexă la ordinul ministrului educatiei, cercetării si tineretului nr. 2573/09.11.2007 se precizeaza:
"Posturile de profesor/profesor de psihopedagogie specială pentru o catedră de
educatie specială/profesor itinerant/de sprijin din învătământul special, pot fi ocupate de absolventi ai institutiilor de învătământ superior care îndeplinesc condiÑiile prevăzute de art. 7 alin. (1) lit. d) sau lit. e) din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificările si completările ulterioare, precum si condiÑiile prevăzute de art. 7 alin. (2) din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificările si completările ulterioare ori cele prevăzute la lit. b) - în concordantă cu Centralizatorul."
iar in Centralizatorul... , la subsolul paginilor 101, 102 ( pentru catedrele de profesor itinerant, dar si pt catedra de psihopedagogie speciala!), exista mentiuni speciale
" Absolvenţii învăţământului superior cu specializările menţionate în tabel sunt exceptaţi de la condiţiile prevăzute la art. 7 alin. (2) din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic cu modificările şi completările ulterioare.
Posturile de PROFESOR ITINERANT/DE SPRIJIN pot fi ocupate de oricare din absolvenţii instituţiilor de învăţământ superior, cu specializările universitare de lungă durată (pentru învăţământul special liceal, gimnazial, primar, preşcolar, şcoala de arte şi meserii din învăţământul special), scurtă durată sau studii universitare de licenţă (pentru învăţământul special gimnazial, primar, preşcolar, şcoala de arte şi meserii din învăţământul special) cuprinse în prezentul Centralizator, care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 7 alin. (2) din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia absolvenţilor colegiilor universitare de institutori. Sunt exceptaţi absolvenţi ai liceelor pedagogice, ai şcolilor postliceale care pregătesc învăţători – educatori pentru învăţământul special sau ai şcolilor postliceale cu profil pedagogic specializarea “Învăţător / Educatoare”, care au parcurs în formarea iniţială un curs de psihopedagogie specială de cel puţin 36 ore ai colegiilor pedagogice cu specializările “Educator de psihopedagogie specială” ,
„Educator şi psihopedagogie specială” sau care au parcurs în formarea iniţială un curs de psihopedagogie specială de cel puţin 56 ore şi ai învăţământului superior cu una din specializările: psihopedagogie specială, psihopedagogie, psihologie, pedagogie, pedagogie socială, pedagogie specială, psihosociologie, filosofie-istorie (absolvenţii promoţiilor 1978-1994), limba română, limba şi literatura română şi kinetoterapie."