avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Nelamurire rectificare acte
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Nelamurire rectificare acte

Bună seara!Pe certificatul de naștere al soțului este numele de familie greșit(fără diacritice).Al socrului ,au verificat cei de la starea civila în arhiva, este cu diacritice.De aproape doua luni ma plimb la starea civila(intre timp mi-a expirat și buletinul) și doamna de acolo ma pune sa merg mai întâi sa verific personal sa vad dacă ,copii noștri sunt cu diacritice sau nu (asta în alt oraș și alt judet),asta în situația în care toate actele noastre sunt fără diacritice (cert căsătorie,buletine,permise etc).Înțeleg și vreau sa rezolv și situația copiilor,dar având și cartea de identitate expirata mi se pare mai logic sa rezolve întâi cu certificatul de naștere al soțului,apoi cu cel de căsătorie și apoi copii.Ca asta ar fi ordinea logica .Nu am făcut copii ,după nunta și după s-a născut soțul. Nu?Mai ales ca a zis sa merg la starea civila din orașul unde s-au născut copii ,sa întreb dacă sunt trecuți fără diacritice și sa ma întorc sa ii spun ca ea ma crede pe cuvânt. Cum procedez?Vreau sa le rezolv oricum pe toate în ordinea fireasca și logica ,mai ales ca nu ma mai pot prezenta cu buletinul expirat.Mulțumesc și îmi cer scuze ca am povestit atât.
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 17:34, 17 Ianuarie 2017
Raspunderea actelor personale este in primul rand a dvs. Inainte vreme nimeni nu dadea importanta accentelor, diacriticelor si nici cratimei, acum insa e bai mare mai ales cand ajungeti la pasapoarte ori la notar pentru dezbaterea succesiunii. Ordinea fireasca este ca fiul sa mosteneasca numele parintelui sau, deci daca socrul are diacritice, atunci si numele sotului dvs. implicit al dvs. si al copiilor dvs ar trebui sa fie cu diacritice. Pentru aceasta e bine ca toate actele dvs. de stare civila sa fie intocmite cu diacritice. Legal rectificarea dureaza pana la 3 luni si este o munca mai ingreunata in sensul ca trebuie sa se intocmeasca un referat, o documentatie stufoasa din care sa rezulte ca numele corect este cu diacritice, aprobare de la directia de evidenta...dureaza, nu poate nimeni sa va rezolve de indata. Acum, faceti dvs. mai intai o verificare la starea civila poate ca aveti noroc si actele de stare civila sunt intocmite corect, cu diacritice si solicitati doar eliberarea unor noi certificate cu diacritice. Certificatul de casatorie il poate solicita sotul dvs. care banuiesc ca are buletinul inca valabil. Copii, daca au peste 14 ani si au act de identitate pot solicita insotiti tot de tata certificatele de nastere. Daca copii sunt majori solicita singuri noi certificate. Dupa care mergeti cu totii la buletine. Daca copii sunt nascuti in alta localitate ori dvs. sunteti casatorita in alta localitate decat cea de domiciliu puteti depune cererile la starea civila de la locu;l de domiciliu, dar explicate politicos ofiterului de stare civila situatia. Nu sunteti nici prima si nici ultima persoana cu o astfel de situatie, important este sa aveti putintica rabdare, in definitiv sarcina de a va cunoaste numele este in primul rand a dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nume gresit in buletin mgeorgiana mgeorgiana Buna ziua, Speta e urmatoarea, in certificatul de nastere al sotului este trecut numele fara diacritice, in buletin in schimb cu diacritice. Exista un ... (vezi toată discuția)
Corectarea certificatului de casatorie ContSters331905 ContSters331905 Buna ziua. la 20 de ani am solicitat o copie in romana a certificatului de nastere/ o transcriere a certificatului sovietic/. nestiind ca trebuie sa solicit si ... (vezi toată discuția)
Eliberare certificat nastere nou nascut georgiana1102 georgiana1102 Buna ziua, Am ceva probleme cu eliberarea certificatului de nastere pentru nou născut sper sa mă puteti ajuta cu ceva lămuriri si nu numai. Am fost ... (vezi toată discuția)