trebuie eu sa recuperez orele pe care nu le-am efectuat in ziua in care fost trimisi acasa dupa 4 ore,pt ca nu puteam sa lucram din cauza frigului? angajatorul vrea sa recuperam orele chiar daca nu e vina noastra si spune ca ne taie si bonul de masa pt avea zi. va rog sa imi raspunde-ti.
Angajatorul a procedat corect cand a oprit activitatea deoarece nu a putut asigura un microclimat confortabil la locul de munca sau din cauza frigului s-ar fi pus in pericol securitatea si sanatatea ucratorilor sau functionarea la parametri optimi a mijloacelor de munca.
Mai departe depinde de prevederile contractului colectiv de muca (daca exista asa ceva in unitate) sau ale regulamentului intern daca:
-se poate impune ori acceptati recuperarea orelor nelucrate, caz in care trebuie sa primiti salarul intreg si bonul de masa (sau valoarea acestuia pe „cardul de masa”) pentru ziua respectiva, sau
-acceptati o invoire de 4 ore, primiti salarul redus si pierdeti bonul de masa pentru ziua lucrata la un program redus.
Cerintele minime de securitate si sanatate pentru locul de munca aprobate prin HG nr.1091/ 2006 mentioneaza:
-anexa 1
pct. 7.1 In timpul programului de lucru, temperatura din incaperile ce cuprind posturi de lucru trebuie sa fie adecvata organismului uman, tinandu-se seama de metodele de lucru utilizate si de cerintele fizice impuse lucratorilor.
Fiind vorba de o obligatie a angajatorului, acesta poate decide intreruperea activitatii pe perioada cand nu poate asigura conditiile optime de munca. Daca situatia o impune poate trimite lucratorii acasa, considerand perioada respectiva ca invoire cu sau fara plata. Angajatorul nu poate obliga lucratorii sa recupereze timpul nelucrat din vina sa, dar poate sa nu plateasca pentru acest timp.
Angajatorul nu poate sista primirea bonului de masa de catre lucratori pentru ziua respectiva, deoarece din vina sa nu s-a putut lucra, nefiind asigurate conditii optime de lucru.
Daca aceasta situatie nu este mentionata in contractul colectiv de munca si/ sau in ROI, respectiv nu se ajunge la o intelegere amiabila, situatia creata poate fi transata in instanta de judecata ca un conflict de munca.
Ori recuperati orele nelucrate ori se diminueaza salariul proportional
ORDONANTA DE URGENTA nr. 99 din 29 iunie 2000
privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în munca
ART. 5 În perioadele cu temperaturi scăzute extreme angajatorii trebuie sa asigure următoarele măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber:
a) distribuirea de ceai fierbinte în cantitate de 0,5-1 litru/persoana/schimb;
b) acordarea de pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare, scop în care se vor asigura spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzător;
c) asigurarea echipamentului individual de protecţie.
ART. 6 (1) Angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute la art. 4 şi 5 vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri: a) reducerea duratei zilei de lucru;
b) eşalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: pana la ora 11,00 şi după ora 17,00, în cazurile prevăzute la art. 4;
c) întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.
(2) Măsurile prevăzute la alin. (1) se vor stabili dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioada de cel puţin doua zile consecutiv.
(3) Perioadele de reducere a duratei zilei de lucru, de eşalonare a zilei de lucru sau de întrerupere colectivă a lucrului se vor stabili o data cu măsurile prevăzute la alin. (1).
(4) În unităţile finanţate din fonduri bugetare sau extrabugetare măsurile prevăzute la alin. (1) vor fi stabilite, după caz, de ordonatorul de credite sau de conducătorul unităţii.
ART. 7
La aplicarea măsurilor prevăzute la art. 6 alin. (1) angajatorii, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, precum şi ordonatorii de credite sau conducătorii instituţiilor finanţate din fonduri extrabugetare, după caz, vor stabili modalităţile de recuperare a timpului nelucrat şi modalităţile de plata, după cum urmează: a) prin recuperarea în următoarele 6 luni a timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de întrerupere colectivă a activităţii, cu menţinerea drepturilor salariale avute anterior;
b) fără recuperarea timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de întrerupere a activităţii, dar cu acordarea drepturilor salariale proporţional cu timpul efectiv lucrat.