avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 937 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... act donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

act donatie

buna seara.in urma succesiuni tatalui meu s-a decis ca ai apartine o anumita suprafata din curte in care este inclusa si casa parinteasca,dar mai exista o alta suprafata pe care exista un act de donatie efectuat in anul 1974 apartinand frateui lui(acesta fiind decedat si avand un singur mostenitor)dar actul de donatie se combate cu rezultatul din instanta.(o parte din casa obtinuta prin instanta este situata pe terenul din actul de donatie )acest teren din donatie nu a fost utilizat niciodata de catre fratele lui decedat si totodata acest teren obstructioneaza accesul la casa parinteasca.cat este valabil acest act de donatie? sau ce pot face in acest caz .multumesc
Actul de donatie este valabil, produce efecte juridice, este in circuitul civil.

Daca, insa, v-a fost lezata rezerva succesorala, puteti investi instanta de judecata( judecatoria in a carei raza teritoriala s-a aflat ultimul domiciliu al defunctului ), in vederea reductiunii liberalitatii excesive.

Actiunea este supusa termenului de prescriptie de trei ani, termen care curge de cand a intervenit decesul.

Actiunea in reductiune este promovata de mostenitorii rezervatari.

Pe cale de consecinta, odata cu desfiintarea actului gratuit, va este intregita rezerva succesorala.

Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire pedrosolitar pedrosolitar Bunica fostei mele sotii a donat casa si tot ce avea unui nepot de verisoara, exluzand-o pe fiica si nepoata ei. In situatia data ce se poate face? (vezi toată discuția)
Donatie iulianalili iulianalili buna ziua as dori si eu o lamurire am fost casatorita cu sotul meu 15 ani in acesti ani am cumpatat un teren care e pe numele meu .si am construit o casa ... (vezi toată discuția)
Teren donat ContSters329101 ContSters329101 buna ziua ! matusa mea mi-a donat 107mp teren curti constructii .pot sa vand acum sau dupa 6 luni termen de a revendica (cere) cota parte cineva din neamul ei ... (vezi toată discuția)