avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire legala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire legala

Va rog sa imi spuneti care sunt drepturile nepotilor la mostenirea bunicului daca tatal lor a decedat inaintea bunicului,iar acestia vin in concurs cu bunica si cu sora tatalui.Multumesc!
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 13:49, 7 Septembrie 2009
Nepotii vin la succesiune prin reprezentarea tatalui lor, culegand cota care s-ar fi cuvenit acestuia daca era in viata, adica 3/8 din masa succesorala (restul de 3/8 fiind al fiicei defunctului si 2/8 al sotiei acestuia, bunica nepotilor despre care vorbim).
Se va atribui cota aferenta de 1/4 pentru sotia supravietuitoare (bunica), apoi restul de 3/4 se va imparti in doua (jumatate pentru sora tatalui - fiica defunctului si jumatate pentru nepoti - vin la mostenire in numele tatalui decedat inainte, care la randul lor vor primi cote egale din aceasta jumatate - depinde cati nepoti sunt). Bunica mai are in plus un drept de mostenire asupra mobilelor si obiectelor apartinand gospodariei casnice, precum si asupra darurilor de nunta si un drept temporar de abitatie asupra casei de locuit. In final, sotia va mosteni 2/8 - sora va mosteni 3/8 - nepotii vor mosteni 3/8.
Ultima modificare: Luni, 7 Septembrie 2009
Cabinet de Avocat "Stan Petru Radu", Avocat
Multumesc!Daca tatal a decedat inaintea bunicului nepotii pot veni la mostenire prin reprezentare?
Daca citeati cu atentie raspunsul d-lui. avocat themis, vedeati ca a specificat destul de clar acest lucru: "nepotii vin la succesiune prin reprezentarea tatalui lor..." Cota de 3/8 o impartiti la cati nepoti sunt! :hm:
Ultima modificare: Luni, 7 Septembrie 2009
Cabinet de Avocat "Stan Petru Radu", Avocat
stan petru-radu a scris:

Bunica mai are in plus un drept de mostenire asupra mobilelor si obiectelor apartinand gospodariei casnice, precum si asupra darurilor de nunta si un drept temporar de abitatie asupra casei de locuit.

Imi pare rau ca trebuie sa va contrazic. Sotia supravietuitoare nu beneficiaza de dreptul de mostenire asupra mobilelor si obiectelor apartinand gospodariei casnice atunci cand vine in concurs cu descendentii defunctului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz prezentare la succesiune Adela Nadia Adela Nadia Cum sa procedez in cazul in care unul dintre mostenitorii legali (sotia supravietuitoare ) nu doreste sa se prezinte la notar pentru a finaliza succesiunea. Ca ... (vezi toată discuția)
Dreptul sotului supravietuitor cri -cri cri -cri Buna ziua! As dori sa stiu ce cota imi revine din vanzarea masinii achiztionate in timpul casatoriei, in cazul in care parintii si sora au pretentie la partea ... (vezi toată discuția)
Mostenire sot simion otilia simion otilia -sotia a decedat -nu sunt copii -sotia are parinti -sotia are casa dabandita inainte de casatorie si e pe numele ei -sotul are drept de mostenire asupra ... (vezi toată discuția)