avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire sot
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire sot

-sotia a decedat
-nu sunt copii
-sotia are parinti
-sotia are casa dabandita inainte de casatorie si e pe numele ei
-sotul are drept de mostenire asupra acestei case daca ea a fost facuta de parintii sotiei?
-dreptul de mostenire al sotului supravietuitor poate fi atacat in instanta?
-asupra bunurilor din gospodarie ce drepturi are?


Cel mai recent răspuns: ContSters76710 , utilizator 18:49, 22 August 2009
1-Da, sotul are dreptul la casa. 1/4
2-In principiu orice act poate fi atacat in instanta. Problema nu este daca poate fi atacat... ci care sunt sansele de a fi admisa actiunea.
3-Pe langa partea succesorala pe care o culege in concurs cu diferiteclase de mostenitori, sotul supravietuitor mai are dreptul la mobilele si obiectele apartinanad gospodariei casnice. (art.5 din Lg.319/1944).
Acest drept il are numai daca nu vine in concurs cu alti mostenitori decat descendentii defunctului.
Sotul supravietuitor culege 1/3, respectiv 1/2 din mostenire in cazul in care vine in concurs cu mostenitorii din clasa a doua. 1.3 daca vine in concurs cu parinti/frati ai defubctului, respectiv 1/2 daca vine in concurs doar cu unii dintre ei (numai cu parintii sau numai cu fratii).

1/4 culege atunci cand vine in concurs cu descendentii (mostenitori din clasa I)
Iarasi aveti dreptate.
Asa ne spune si art.1 b din Legea 319/1944.
:bow:
themis a scris:

:bow:

Si mai are si un drept de habitatie daca a locuit in acel imobil cu sotia si nu are alta locuinta proprie si asta cu conditia ca sotul sa nu fie indemn :D adica ....

Alte discuții în legătură

Sotia are dreptul la mostenire? bettyna bettyna Buna ziua, Am si eu o nelamurire: in cazul in care mostenitorii sunt sotia( d-na A) si copiii decedatului( B si C) pentru toate bunurile realizate si obtinute ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla cu apartamentul parintilor cand unul din ei decedeaza si au 3 copii?cum se imparte? georgiana_toderascu georgiana_toderascu Mesaj:As dori sa aflu ce pasi trebuie sa urmez pentru ca mama viitorului meu sot sa ii treaca partea sa de la apartamentul ei si al sotului decedat in numele ... (vezi toată discuția)
Urgent victorita89 victorita89 buna ma numesc molnar victoria sunt din cj .Deci noi avem o casa la primarie pe contract sunt 5 per mama eu tata si 2 surori ale mele, mama a divortat de tata ... (vezi toată discuția)