avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1586 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire sot
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire sot

-sotia a decedat
-nu sunt copii
-sotia are parinti
-sotia are casa dabandita inainte de casatorie si e pe numele ei
-sotul are drept de mostenire asupra acestei case daca ea a fost facuta de parintii sotiei?
-dreptul de mostenire al sotului supravietuitor poate fi atacat in instanta?
-asupra bunurilor din gospodarie ce drepturi are?


Cel mai recent răspuns: ContSters76710 , utilizator 18:49, 22 August 2009
Sotul supravietuitor care nu are o alta locuinta proprie, va avea pana la executarea iesirii din indiviziune si in orice caz, cel putin timp de un an de la incetarea din viata a sotului sau, in afara de cotei de mostenire potrivit dispozitiilor legale, in functie de clasa de mostenitori cu care vine la succesiune, un drept de abitatie asupra casei in care a locuit, daca aceasta face parte din succesiune. Dreptul de abitatie inceteaza, daca sotul supravietuitor se recasatoreste inainte de executarea iesirii din indiviziune.
Sotul supravietuitor va mosteni, in afara de partea sa succesorala, mobilele si obiectele apartinand gospodariei casnice, precum si darurile de nunta.


2007_rozi a scris:


Sotul supravietuitor va mosteni, in afara de partea sa succesorala, mobilele si obiectele apartinand gospodariei casnice, precum si darurile de nunta.



Doar daca nu vine in concurs cu mostenitorii din clasa I (descendentii).
Sotul supravietuitor are un drept de proprietate comuna in devalmasie asupra acelora dintre mobilele si obiectele gospodariei casnice care erau bunuri comune.Dreptul sau special de mostenire priveste numai bunurile proprii ale sotului decedat si partea cuvenita acestuia din bunurile comune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sotia are dreptul la mostenire? bettyna bettyna Buna ziua, Am si eu o nelamurire: in cazul in care mostenitorii sunt sotia( d-na A) si copiii decedatului( B si C) pentru toate bunurile realizate si obtinute ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla cu apartamentul parintilor cand unul din ei decedeaza si au 3 copii?cum se imparte? georgiana_toderascu georgiana_toderascu Mesaj:As dori sa aflu ce pasi trebuie sa urmez pentru ca mama viitorului meu sot sa ii treaca partea sa de la apartamentul ei si al sotului decedat in numele ... (vezi toată discuția)
Copilul- unic mostenitor elamani elamani Am un apartament dobandit prin mostenire. Sunt casatorita de 3 ani si am un fiu de 8 ani din o casatorie anterioara . As dori ca apartamentul sa ramana dupa ... (vezi toată discuția)