avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Are dreptul o companie sa acorde avertismente ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Are dreptul o companie sa acorde avertismente angajatilor pentru ca nu au atins unul sau mai multi indicatori care initial au fost doar orientativi ?

Societatea la care lucrez isi desfasoara activitatea in comert,pentru o serie de bonusuri care se pot acorda trebuiesc atinsi anumti indicatori( de ex : un cos de cumparaturi mediu de 50 de euro sa 2 bucati vandute per client ),dar de la inceputul lunii Iulie au introdus niste fise de responsabilizare a personalului in care fiecare primeste unul sau mai multi indicatori ca obiectiv personal,iar neindeplinirea acestui obiectiv personal se sanctioneaza cu avertisment scris!
Este legala aceasta masura?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 20:49, 7 Septembrie 2009
1. Sanctiunile si faptele ce pot fi sanctionate sunt trecute in Regulamentul intern (R.I.) al unitatii. Verificati daca aveti asa ceva.
2. Daca nu aveti R.I. (care este prevazut de Codul muncii si este obligatoriu) nu puteti fi sanctionati deoarece nu exista baza legala.
3. Codul muncii si CCMUNN spun ca nici o sanctiune nu se poate da fara o cercetare disciplinara prealabila.
4. Orice sanctiune vi se va da o puteti contesta in instanta.
indicatorii stabiliti in obiective servesc doar la evaluarea personala la negocierea salariului/promovarii.
bineinteles ca orice firma isi stabileste obiectivele, iar faptul ca aplica avertismente scrise e mai bine decat concediere pentru necorespundere profesionala...
MASHASV a scris:

indicatorii stabiliti in obiective servesc doar la evaluarea personala la negocierea salariului/promovarii.
bineinteles ca orice firma isi stabileste obiectivele, iar faptul ca aplica avertismente scrise e mai bine decat concediere pentru necorespundere profesionala...

Nu este bine, sustinerea dvs. este gresita.. Necorespunderea profesionala este o institutie de drept. Raspunderea disciplinara este alta institutie de drept. In cazul raspunderii disciplinare, raspunzi pt VINOVATIE. Si procedura lor de instrumentare este diferita. Necorespunderea profesionala este foarte greu de dovedit si ca sa se scape mai usor o instrumenteaza ca indisciplina pt ca mai multe avertismente scrise duc la desfacerea disciplinara a contractului de munca. Nu o sa ma promoveze, nu o sa primesc salariu de merit, prima, dar de aici a primi sanctiune disciplinara, este o absurditate pt ca fac rabat de la esenta sanctiunii aceea de a pedepsi "vinovatia".
Inocentia
ultima fraza afirmata de mine a fost doar o parere personala...
in cazul domeniului comertului, cand ti se stabilesc anumite obiective de atins, in stransa legatura cu responsabilitatile ( asta daca bineinteles sunt scrise in fisa postului, altfel nu au baza legala pentru avertisment) postului, daca la cateva evaluari succesive indicatorii sunt mici iar dupa o cercetare preliminara se stabileste ca de fapt e din cauza ca nu ai capacitatile necesare pentru un astfel de post, se recurge la concediere pe motiv de necorespundere profesionala cu respectarea tuturor pasilor. In acest caz, nu e nimic gresit.
Iar daca nu coresponde profesional postului, ce e gresit in aplicarea unui avertisment scris? In aces caz nu e vinovat? Desigur, e vina firmei pentru ca nu a stabilit clar responsabilitatile si obiectivele de la inceput, dar atata timp cat se face o fisa a postului, iar printr-un exemplu cercetarea ce preceda avertismentul s-a facut corect - referatul stabileste ca persoana respectiva nu a atins un obiectiv pentru ca nu s-a implicat suficient in activitatea societatii prin refuzul repetat de a se intalni cu anumiti clienti sau prin 'omiterea' constienta a unor informatii convingatoare despre produs in promovarea lui , ceea ce a si dus la neatingerea indicatoruluui, aplicarea avertismentului nu tine neaparat de 'disciplina', ci si de profesionalism.
Nu stiu daca exemplele mele sunt convingatoare, dar nu activez in domeniul comertului, deci mi-e greu sa gasesc un exemplu bun.
Sfarsesc prin a sustine ca e o parere personala, iar la profil nu scrie ca sunt consultant juridic sau avocat, deci persoana care imi va citi raspunsul nu va fi obligata sa ma asculte si sa-mi dea dreptate. :ok:
:offtopic:
Raspunsurile primite in acest forum au doar un scop informativ. Datorita naturii complexe a legislatiei, precum si datorita aspectelor personale ale situatiei expuse de utilizator in forum, este posibil ca sfaturile oferite prin intermediul Forum-ului sa nu fie aplicatie in situatia particulara in care se afla.
........

Mi se pare corecta masura stabilita de catre conducerea societatii atata timp cat nu a fost contestata in instanta legalitatea acesteia, iar instanta nu s-a pronuntat daca este sau nu legala.

Alte discuții în legătură

Neindeplinire target - sanctiune pecuniara laura-jurist laura-jurist buna ziua angajatilor unei societati li s-a stabilit un anunit nr de procesari pe zi. acestia au refuzat sa semneze adresa de stabilire a targetului. mai ... (vezi toată discuția)
Avertisment scris MD2013 MD2013 Astazi am primit un avertisment scris in care sementiona ca am incalcat prevederile ROI privind fisa postului :\\\\"angajatul indeplineste si alte sarcini ... (vezi toată discuția)
Desfacerea contractului de munca razvanick razvanick buna ziua, as vrea sas tiu cum e posbil sa fii dat afara, fara a ti se da in prealabil cele 3 avertismente(va rog sa ma corectati dc informatia e ... (vezi toată discuția)