avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Are dreptul o companie sa acorde avertismente ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Are dreptul o companie sa acorde avertismente angajatilor pentru ca nu au atins unul sau mai multi indicatori care initial au fost doar orientativi ?

Societatea la care lucrez isi desfasoara activitatea in comert,pentru o serie de bonusuri care se pot acorda trebuiesc atinsi anumti indicatori( de ex : un cos de cumparaturi mediu de 50 de euro sa 2 bucati vandute per client ),dar de la inceputul lunii Iulie au introdus niste fise de responsabilizare a personalului in care fiecare primeste unul sau mai multi indicatori ca obiectiv personal,iar neindeplinirea acestui obiectiv personal se sanctioneaza cu avertisment scris!
Este legala aceasta masura?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 20:49, 7 Septembrie 2009
Avertismentul este o sanctiune aplicabila pentru o abatere disciplinara.
cf CM, art 263:
Abaterea disciplinară este o faptă în legătură cu munca şi care constă într-o acţiune sau inacţiune săvârşită cu vinovăţie de către salariat, prin care acesta a încălcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil, ordinele şi dispoziţiile legale ale conducătorilor ierarhici.

Daca angajatii au primit ca dispozitie/ordin atingerea unui anumit indicator/obiectiv si nu l-au atins iar prin cercetarea disciplinara se stabileste si vinovatia angajatului prin efectuarea eronata sau omisiunea unor actiuni, atunci avertismentul este acordat in deplina legalitate.

Un rol importanta in legalitatea acestor avertismente il va avea cercetarea disciplinara si stabilirea vinovatiei. daca nu este dovediat vinovatia, sanctiunea va putea fi contestata in instanta chiar daca restul procedurii este acoperita corect din pdv formal si legal.

Este deasemenea posibil ca aceasta abordare sa conduca la reducerea numarului de angajati prin concediere disciplinara ca alternativa mai ieftina fata de desfiintarea de posturi, lucru care este usor de intuit in acest an de reduceri masive de cheltuieli si de personal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neindeplinire target - sanctiune pecuniara laura-jurist laura-jurist buna ziua angajatilor unei societati li s-a stabilit un anunit nr de procesari pe zi. acestia au refuzat sa semneze adresa de stabilire a targetului. mai ... (vezi toată discuția)
Avertisment scris MD2013 MD2013 Astazi am primit un avertisment scris in care sementiona ca am incalcat prevederile ROI privind fisa postului :\\\\"angajatul indeplineste si alte sarcini ... (vezi toată discuția)
Desfacerea contractului de munca razvanick razvanick buna ziua, as vrea sas tiu cum e posbil sa fii dat afara, fara a ti se da in prealabil cele 3 avertismente(va rog sa ma corectati dc informatia e ... (vezi toată discuția)