avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1127 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Gratiere Art.242 CP
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Gratiere Art.242 CP

Buna seara , am nelamurire cu aceasta gratiere.
In 2014 se presupune ca s-a comis fapta prevazuta la art.242 CP.
In 2015 s-a depus plangerea .
In ianuarie 2017 s-a luat o prima declaratie "acuzatului" insa in calitate de martor.

Cred ca amnistia ar "lichida" acest dosar insa in OU privind gratierea se mentioneaza "se aplică numai faptelor comise până la data de 18.01.2017." ceea ce este putin neclar si lasa loc de interpretare in sensul ca si fapta mai sus mentionata a fost comisa anterior datei de 18.01.2017 .

Totodata presedintele CCR spune ca nu poate anticipa daca gratierea este suficienta , daca trebuie si amnistie.
Fapt ce mi se pare destul de corect sa aplice acea amnistie. Daca organele de cercetare clarificau treaba mai repede in acesti ani si persoana in cauza era gasita vinovata si condamnata , acum probabil beneficia de gratiere.

1. Aceasta cercetare in curs se poate lega cumva de aceasta gratiere ?
2. Termenul de " pedeapsa pana la 5 ani " se refera la pedeapsa de executat data de instanta sau pedeapsa prevazuta de lege ?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Petruta21 , utilizator 14:25, 15 Mai 2020
Si pe mine m.ar interesa raspunsul la intrebarea dumneavoastra iar daca este cineva cunoscator in domeniu sa ne lamureasca si pe noi. De ex: daca o persoana are o pedeapsa de 8 ani pt ucidere din culpa va beneficia cumva de aceasta gratiere avand in vedere ca are aproape 2 ani executati din aceasta pedeapsa de 8 ani..? Va multumesc.
Ultima modificare: Joi, 19 Ianuarie 2017
Elenadaria, utilizator
In cazul dumneavoastra tind sa cred ca nu se aplica gratierea datorita faptului ca din pedeapsa de 8 ani , s-au executat 2 ramanand 6 astfel neincadrandu-se la " 5 ani inclusiv " .

Tot cautand si citind pe tema gratierii am gasit urmatoarele texte:

" Intrebare din examenul de admitere INM.
Este intotdeauna retroactiva:
a) legea de interpretare
b) legea de gratiere
c) legea de amnistie
Conform baremului de corectare raspunsul corect fiind B si C. "

" La fel ca amnistia, gratierea opereaza retroactiv cu privire la fapte savârsite anterior adoptarii actului de gratiere. În schimb, spre deosebire de amnistie, chiar daca intervine anterior condamnarii, gratierea va produce efecte doar dupa ramânerea definitiva a hotarârii de condamnare. În caz de gratiere intervenita înainte de condamnare este obligatorie continuarea procesului penal pâna la finalizarea acestuia si abia apoi se va face aplicarea actului de gratiere."

De aici deduc ca in cazul faptelor comise anterior datei de 18.01.2017 dar fara o condamnare definitiva , se va continua urmarirea penala / procesul iar dupa condamnare daca se vor indeplini conditiile gratierii, se va aplica gratierea.
GeorgeS2015 a scris:

In cazul dumneavoastra tind sa cred ca nu se aplica gratierea datorita faptului ca din pedeapsa de 8 ani , s-au executat 2 ramanand 6 astfel neincadrandu-se la " 5 ani inclusiv " .

Tot cautand si citind pe tema gratierii am gasit urmatoarele texte:

" Intrebare din examenul de admitere INM.
Este intotdeauna retroactiva:
a) legea de interpretare
b) legea de gratiere
c) legea de amnistie
Conform baremului de corectare raspunsul corect fiind B si C. "

" La fel ca amnistia, gratierea opereaza retroactiv cu privire la fapte savârsite anterior adoptarii actului de gratiere. În schimb, spre deosebire de amnistie, chiar daca intervine anterior condamnarii, gratierea va produce efecte doar dupa ramânerea definitiva a hotarârii de condamnare. În caz de gratiere intervenita înainte de condamnare este obligatorie continuarea procesului penal pâna la finalizarea acestuia si abia apoi se va face aplicarea actului de gratiere."

De aici deduc ca in cazul faptelor comise anterior datei de 18.01.2017 dar fara o condamnare definitiva , se va continua urmarirea penala / procesul iar dupa condamnare daca se vor indeplini conditiile gratierii, se va aplica gratierea.

Va mumtumesc pt timpul acordat. O zi buna!
Din ce test imn ai luat întrebarea cu retroactiva?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diferenta intre amnistie sí gratiere Bencipici Bencipici Buna ziua Care este diferenta intre amnistie sí gratiere? Ex.daca ám un proces pe rol pt inselaciune sí se va vota numai gratierea beneficiez de aceasta ... (vezi toată discuția)
Gratiere Bencipici Bencipici Numai cei condamnati cu executare beneficiaza de efectul gratierii? (vezi toată discuția)
Acte materiale retinute in cadrul infractiunii continuate, constatare gratiere dodonica dodonica Buna ziua! Infractiunea de trafic de pesoane in forma continuata compusa din 6 acte materiale savirsita in cursul anului 2002 respectiv luna ianuarie, ... (vezi toată discuția)