Buna ziua. Doresc sa va prezint in mare cazul legat de programul de vizita al copilului meu. In 2011 am divortat, copilul fiind dat spre crestere si educatie mie, eu fiin tutorele si detinand custodia copilului cu sentinta definitiva si irevocabila, tatal avand programul de vizita o data la doua saptamana, deci doua weekendu-ri pe luna, o saptamana de vacanta de iarna si una de primavara si o luna in vacanta de iarna. Problema este ca aproape dupa fiecare vizita la tatal lui, copilul meu se imbolnaveste si mereu necesita medicamentatie cu antibiotice date sub supravegherea medicului de familie, au fost si internari, si mai nou am intampinat o problema fiind lovit in cap de unul din membrii familiei din partea lui, ceea ce l-a afectat atat emotional, cat si la scoala, aungand sa fie introvertit. Mentionez ca am discutat la modul amiabil cu fostul sot mereu, si am umblat cu baiatul meu la psihologi specialisti( mentionez ca fiul meu in varsta de 7 ani nu are probleme de handicap etc), spre a face terapie, fiind sensibil la frustrari. intrebarea mea este: Ce pot sa fac in asemenea situatii in care mereu e afectata sanatatea fizica si emotionala al copilului meu dupa fiecare vizita, si ce demersuri sunt recomandate? Am respectat mereu programul de vizita prin hotarare judecatoreasca. Mai am inca o intrebare: Pe viitor fostul sot imi poate deschide proces ca sa imi ia copilul?
De ce se imbolnaveste copilul la tata si la dvs nu? care este explicatia din perspectiva dvs? In ce circumstante a fost lovit la cap copilul? Ati fost la psiholog cu copilul pentru ca e introvertit? Considerati ca tatal si vizitele sunt de vina pentru starea psihica a minorului? Sotul sau fostul sot poate teoretic deschide un proces pentru mutarea domiciliului la el. Din analiza a ceea ce ne-ati spus nu pare sa aiba prea mari sanse de castig.
La primul aspect nu aveti ce sa faceti. Teoretic, puteti introduce actiune pentru reducerea programului de vizita, invocand aspectele mentionate de d-voastra dar nu prea aveti sanse de reusita (din practica instantelor minunate din Romania). Si eu trec prin aceeasi situatie si nu am cum sa schimb faptul ca, aproape dupa fiecare vizita, eu trebuie sa fac bine copilul care raceste, nefiind bine ingrijit.
Ati spus ca ati discutat amiabil cu tatal copilului; ce a spus cand ati vorbit cu el?
Poate sa va deschida proces sa se stabileasca domiciliul la el dar nu cred ca are sanse de reusita(depinde de modul in care este ingrijit la d-voastra, de legatura afectiva cu d-voastra, etc.) Dansul trebuie sa probeze faptul ca au avut loc schimbari la motivele care au dus la stabilirea domiciliul baiatului la mama lui.
Copilul nu se imbolnaveste niciodata la dumneavoastra ?
Un virus isi face simtita prezenta in cateva zile, daca copilul a fost luat in week-end si s-a intors racit, nu a venit bolnav duminica pentru ca a fost neingrijit ci pentru ca in timpul saptamanii cand era la dumneavoastra a luat ceva de la scoala.
In plus, este ceva ciudat aici dar evident, nu prea aveti cum sa dati din prima pe forum toate detaliile. Copilul pare din ce povestiti destul de neingrijt la tata, de ce ar dori acesta domiciliul copilului la el daca nu reuseste sa-l ingrijeasca in putinele zile pe care le are?
Vedeti dumneavoastra, depinde de foarte mult acest raspuns, din ce povestiti sansele ca tatal sa castige custodia sunt mici, insa daca sa spunem dumneavoastra ii cautati nod in papura, nu il informati de copil, nu le incurajati relatia si induceti celui mic impresia ca doar la tata e bolnav si doar acolo pateste ceva.....e bine s-ar putea atunci ca toate acestea sa mareasca sansele celuilalt sa castige domiciliul copilului la el.
In plus, daca va ganditi chiar tata poate duce copilul la medic si poate afirma la randul lui foarte usor ca ia copilul doar bolnav de la dumneavoastra, ca din cauza dumneavoastra a ajuns la psiholog si asa mai departe. Un avocat bun si propriile cuvinte se pot intoarce impotriva dumneavoastra.
Acestea find lucrurile,sansele fostului de a capata copilul sunt mai mici insa nu cu mult. Personal va sfatuiesc sa cautati o solutie nu neaparat de ce doriti dumneavoastra sau de ce doriti sa vedeti sau de ce doreste fostul partener ci in functie de ce ii este cel mai bine copilului.
Verificati care sunt cauzele acestor imbolnaviri, din ce spuneti copilul are o sensibilitate emotionala, poate e o somatizare a schimbarilor de la un parinte la altul si atat. Sincer, solutia ar trebui sa fie mai degraba la acei psihologi decat la instanta.