Buna ziua,
Ma intereseaza ideea de UBER si sunt nelamurit cu anumite aspecte. Am fost la centrul lor in Bucuresti unde mi s-a spus ca am nevoie sa completez cateva date pentru a ma putea apuca de treaba.
Pentru simplul fapt ca nu am de lucru momentan am zis ca sunt dispus sa incep cu asta, lasandu-mi timp sa gasesc un job decent. Uber nu te obliga cu niciun program si sub nicio forma. Esti lasat liber sa cutreieri pe strazi si folosindu-te de aplicatie poti lua cu tine diverse persoane care au nevoie de un asa zis taxi dar care nu e taxi. In fine problemele astea au fost deja dezbatute si am observat asta pe diverse forumuri. Bineinteles toti cei ce practica meseria de taximetrist cu licenta se revolta si e oarecum de asteptat, pentru ca el are si tarif mai mic si taxe mai mari.
Ok, dar eu ca persoana fizica cum procedez? Trebuie sa am PFA sau alta forma juridica si sa imi declar veniturile ca apoi acestea sa fie impozitate si astfel sunt in rad si eu cu lumea.
Uber cere un CUI ca dovada a TVA-ului intracomunitar. Eu pana acum am inteles ca PFA e una si TVA intracomunitar e alta. Adica daca esti PFA nu inseamna ca ai TVA intracomunitar. Il poti obtine prin cerere la ANAF. Dar cum functioneaza?
Sa zicem ca eu fac 1000 RON luna asta. Fiind PFA mi se retin taxele si impozitele care sunt ~16 % (cu cas si cass cred ca vin mai mult). Ce nu pricep eu este faptul ca TVA inseamna alta taxa, deci vor fi acele taxe pe venituri declarate plus TVA-ul care acum este 19%. Deci un cumul de aproape ~50% din venituri se va impozita.
Nu sunt sigur daca am inteles foarte bine... dar UBER retine 25% din suma incasata.
Deci daca tu faci 1250 RON pe luna, UBER iti opreste 250 RON comision, iar tie iti revin 1000 RON. Acesti 1000 RON se impoziteaza cu 16% si se aplica si TVA 19%. Asta inseamna 35% din venit. Deci mai scadem 350 si ramanem cu 650 RON. Din care vom suporta carburant, uz si intretinere a autoturismului.
Exista cineva care poate da o mana de ajutor si poate clarifica situatia?
Eu nu vreau sa ma razboiesc cu nimeni, nici cu statul si nici cu ceilalti taximetristi licentiati. Mi-as dori sa activez in legalitate. Cum procedez si cum imi calculez profitul?
Multumesc!
escu75
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
salut; am foat si eu la ei si am primit urmatorul raspuns:
1. fie ti faci firma si pornind de la exemplul tau de venituri lunare de 1000 lei vei plati asa : intai de toate cand vei vedea pe aplicatie ca ai 1000 de lei, uber deja si a luat cei 25%, deci tu ai fi facut deja la modul real aproximativ 1333 lei (uber si a luat 333 lei si tu ai ramas cu 75%)
2. cauti si te bagi la cineva care are firma, si care are mai multi utilizatori, nu mai stai sa ti bati capul cu contabilitate, taxe, impozite; practic din venitul tau stii clar ca dai celui la care esti bagat un procent X%
legat de tva intracomunitar, este nevesar sa fii platitor de tva si sa te inscrii in registrul firmelor doar pt ca uber nu este entitate juridica in romania
sper sa te ajute raspunsul
Din ce am citit pe diverse forumuri pornind de la calculul tău reiese astfel:
1000- încasat din care se scad asa:
250- uber 25%
250-300 taxe stat (impozite+taxe aferente încasării de 1000 lei, în asta intra și tva-ul )
Și restul 450-500 îți rămân ție din care scazi combustibil (care nu îl poți deconta), uzura mașinii (care nu le poți deconta fiindcă nu ești firma de transport) iar diferența o bagi în buzunar.
Dacă nu plătești taxele anul acesta, anul viitor ai toate șansele sa te caute anaf-ul și sa te oblige sa plătești taxele plus penalizări și amenzi pentru nedeclararea veniturilor. Părerea mea nu merita. Și Da, dacă intrebi sunt taximetrist și nu în București. din ce am povestit cu băieții care fac uber în Cluj-Napoca toți se plâng ca merge rău și ca există riscul de a lua amenzi, cel puțin la noi mai bine te apuci de taxi ca ești mai liniștit
Salut,
Sunt in cautarea catorva raspunsuri, tocmai din motive asemantoare motivelor tale. O parte din ele le-am gasit, asadar.
Exemplu cursa 10 lei.
2,5 lei Comision UBER, TVA-ul de 19% se calculeaza din cei 2,5 lei, dar pe care il platesti tu din cei 7,5 lei sau din orice alta sursa. Din cate stiu eu eu pana acum, acest tva se poate deduce/scuti. Inca mai cercetez, ;) Spor
Salutare. Pe mine personal ma intereseaza noul serviciu denumit "Uber Eats" prin care se livreaza mancare, deoarece se pot inscrie sa faca asta si cei cu biciclete simple, electrice, scutere si asa mai departe. Personal am deja o bicicleta destul de buna, dar urmeaza sa achizitionez luna aceasta si o bicicleta electrica. Mi-am creat contul de Uber, mi se cer doar 3 lucruri : poza de profil, buletinul si "Certificat inregistrare TVA intracomunitar". Am rezolvat repede cu primele 2, bineinteles, dar desi m-am interesat deja vreo 2 ore in ceea ce priveste acest "Certificat inregistrare TVA intracomunitar" inca nu am inteles daca pot obtine sau nu acest certificat in calitate simpla persoana fizica sau trebuie neaparat sa am calitatea de PFA pentru a putea intra in posesia acestuia. Ma poate lamuri cineva in acest sens ? Multumesc.