avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 972 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensia de urmas
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensia de urmas

va rog daca se poate sa imi dati si mie cateva lamuriri pt.urmatoarea situatie:se naste un copil dintr-o relatie nelegalizata,copil recunoscut de catre tata,dar care nu primeste pensie alimentara legal ci un ajutor direct dat mamei de catre tata.In situatia in care tatal decedeaza cum poate acest copil sa primeasca pensie de urmas,mama avand doar salariul minim pe economie?Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 20:25, 7 Septembrie 2009
Daca tatal a recunoscut copilul ca fiind al sau si, intre timp a decedat, cel nascut si recunoscut are dreptul la pensie de urmas.
Cand se va deschide succesiunea , copilul va primi certificat de mostenitor, va avea dreptul si la mostenire ,doar ca partea lui de mostenire va fi administrata de mama pana la implinirea majoratului.Pensie nu va primi.
raluca stefan Cand se va deschide succesiunea , copilul va primi certificat de mostenitor, va avea dreptul si la mostenire ,doar ca partea lui de mostenire va fi administrata de mama pana la implinirea majoratului.Pensie nu va primi.


Cand va fi deschisa succesiunea ( adica la momentul mortii tatalui ), copilul , e drept , va accepta succesiunea sub beneficiu de inventar (fiind minor ).
Se va proceda la dezbaterea succesiunii , eventual la iesirea din indiviziune , obtinandu-se acel certificat de mostenitor , care atesta calitatea de erede .

Insa...
copilul a fost recunoscut.De ce n-ar beneficia de pensia de urmas ?Chiar pana la implinirea varstei de 26 de ani , daca-si continua studiile , dreptul la aceasta pensie de mentine.;)

Si cata vreme tatal e in viata , pensia de intretinere poate fi stabilita , daca mama nu ramane in pasivitate si se adreseaza instantei de judecata .Avantajoasa ar fi o cerere de chemare in judecata avand ca obiect incredintarea , si stabilirea obligatiei de intretinere , prin plata acestei pensii.
Ultima modificare: Luni, 7 Septembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

care este termenul de acceptare a succesiunii? citi1998 citi1998 Tata a decedat in 9 martie 2012. Care este termenul in care pot sa declar ca accept succesiunea ? 6 luni sau 1 an ?? (vezi toată discuția)
Dreptul familiei ContSters205948 ContSters205948 AM fost casatorita in concubinaj cu un domn.DIN casatoria noastra a rezultat un copil .INAINTE de nasterea copilului sotul meu a plecat in strainatate la ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, sunt cetatean italian, rezident in romania, locuiesc ... Antonio70 Antonio70 Buna ziua, sunt cetatean italian, rezident in Romania, locuiesc in stare de concubinaj si am un fiu recunoscut. As dori sa fac testament lasand bunurile ... (vezi toată discuția)