avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1046 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... cheltuieli de judecata
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

cheltuieli de judecata

buna seara!revin la d-voastra cu inca o problema:in dec.2006 tribunalul prahova a dat o sentinta favorabila mie intr-un litigiu de munca pe care l-am avut cu un fost angajator,sentinta contestata la curtea de apel,instanta care s-a pronuntatat la fel cu cea de fond,deci am castigat si aici obtinand o hatarare definitiva si irevocabila.toate bune si frumoase,numai ca instanta de la fond a omis(sau poate nu am cerut nu-mi amintesc exact)plata cheltuielilor de judecata.intrebarea este daca imi mai pot inca recupera acele cheltuieli(care nu au fost deloc de neglijat:onorariu avocat,expert contabil,consilier expert,expertiza grafologica)?am inteles ca se prescriu in 3 ani de la pronuntarea sentintei.daca da,as vrea cum sa procedez,daca mai e nevoie de avocat neaparat si daca trebuie sa platesc vreo taxa.astept raspunsuri si va multumesc ca existati si ca ajutati atata lume!cu respect,cornelia radoi
Cel mai recent răspuns: Vlad Paul Isac , Consilier juridic 15:48, 13 Aprilie 2018
Daca nu s-au cerut cheltuielile de judecata acestea pot fi cerute printr-o cerere separata, care este d competenta judecatoriei, chiar daca procesul care a aocazionat aceste cheltuieli au fost solutionate de o instanta superioara.
In cazul in care s-au cerut cheltuieli de judecata, dar instanta a omis sa se pronunte , partea le poate solicita pe calea unei cereri seprate.
Asadarm in cazul in care cheltuielile de judecata sunt solicitate printr-o cerere separata atunci indiferent de natura procesului in care au fost facute cheltuielile respective, procesul care are ca obiect numai acordarea cheltuielilor de judecata este un proces civil, distinct, astfel incat cererea se judeca in prima instanta la judecatorie, afar de cazul cand ar deveni incidente prevederile art/2 pct1 din codul de procedura civila, cand competanta de prima instanta apartine tribunalului
cornelia radoi a scris:
instanta de la fond a omis(sau poate nu am cerut nu-mi amintesc exact)plata cheltuielilor de judecata.

Ar trebui sa va amintiti daca ati cerut sau nu cheltuieli de judecata. Modalitatile de actiune sunt diferite, dupa cum acestea au fost cerute dar instanta a omis sa se pronunte cu privire la ele ori daca acestea nu au fost cerute.

Daca nu le-ati solicitat in cadrul procesului, formulati o cerere in termenul de prescriptie de 3 ani, termen care curge de la data ramanerii definitive a hotararii (hotararile date cu drept de recurs sunt definitive). Oricum, cererea separata este singura modalitate pe care o mai aveti la indemana.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Cheltuielile de judecată se acordă la cerere, nu şi din oficiu, însă înainte de închiderea dezbaterilor instanţa trebuie să atragă atenţia părţilor asupra dreptului pe care îl au de a cere cheltuieli de judecată. În situaţia în care nu s-au solicitat cheltuielile de judecată ori, deşi au fost solicitate, instanţa a omis să se pronunţe asupra lor, partea le poate solicita printr-o cerere separată , în termenul de prescripţie de drept comun (3 ani), care curge de la data rămânerii definitive a hotărârii prin care cel în cauză a câştigat procesul . Temeiul cererii în reprezintă art.998 C.civ. .
În cazul în care instanţa a omis să se pronunţe cu privire la cheltuielile de judecată solicitate, partea se poate plânge şi pe calea apelului sau a recursului ori a revizuirii întemeiate pe art.322 pct.2 C.proc.civ.
Dacă cererea privind cheltuielile de judecată a fost respinsă, partea le poate solicita prin intermediul apelului sau a recursului, însă nu pe cale separată, deoarece s-ar opune autoritatea de lucru judecat, decurgând din hotărârea de respingere a cererii.
Omisiunea instanţei de a se pronunţa asupra cheltuielilor de judecată nu poate fi îndreptată pe calea procedurii reglementată în art.281 C.proc.civ. . Potrivit actualei reglementări, partea interesată poate solicita completarea hotărârii, în temeiul art.281 ind.2 C.proc.civ.
Asupra cheltuielilor de judecată instanţa se pronunţă prin dispozitiv. Însă acordarea lor se face numai în măsura în care au fost dovedite, scop în care părţile vor prezenta, la închiderea dezbaterilor, un decont al cheltuielilor făcute şi actele doveditoare .
si acum ce pot sa fac ca sa vad daca am omis sau nu cererea de decontare a cheltuielilor de judecata?unde gasesc dosarul la tribunal sau la curtea de apel?si atunci cand vad dosarul pot sa solicit o copie a chitantelor privin cheltuielile,ca stiu sigur ca acestea au fost depuse in original la dosar?am vreo sansa sa recuperez aceste cheltuieli sau s-o las moarta?multumesc oricum din suflet pt.raspunsuri!
Orice dosar se afla, intotdeauna, in pastrarea instantei care a pronuntat hotararea la fond.
Va duceti in arhiva tribunalului si solicitati dosarul in vederea efectuarii de copii.
Daca puteti dovedi ca ati efectuat cheltuieli, nu vad de ce sa nu le recuperati. Dar, desigur, hotararea va apartine.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

Alte discuții în legătură

Cheltuieli de judecata dana_ludmila dana_ludmila Obiectul dosarului - drepturi banesti (litigiu de munca). La instanta de fond am pierdut. Am castigat in recurs si am solicitat si cheltuieli de judecata ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata - cerere admisa in parte anca_diana anca_diana Buna seara, Am un litigiu de munca in care cererea mi s-a admis in parte ( angajatorul s-a achitat de datorie in cursul procesului). Am solicitat si ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata cerute pe cale separata ContSters22096 ContSters22096 daca in cadrul unui proces nu au fost cerute cheltuieli de judecata de catre partea care a castigat, acestea pot fi cerute pe cale separata? instantele admit ... (vezi toată discuția)