avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 917 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... cheltuieli de judecata
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

cheltuieli de judecata

buna seara!revin la d-voastra cu inca o problema:in dec.2006 tribunalul prahova a dat o sentinta favorabila mie intr-un litigiu de munca pe care l-am avut cu un fost angajator,sentinta contestata la curtea de apel,instanta care s-a pronuntatat la fel cu cea de fond,deci am castigat si aici obtinand o hatarare definitiva si irevocabila.toate bune si frumoase,numai ca instanta de la fond a omis(sau poate nu am cerut nu-mi amintesc exact)plata cheltuielilor de judecata.intrebarea este daca imi mai pot inca recupera acele cheltuieli(care nu au fost deloc de neglijat:onorariu avocat,expert contabil,consilier expert,expertiza grafologica)?am inteles ca se prescriu in 3 ani de la pronuntarea sentintei.daca da,as vrea cum sa procedez,daca mai e nevoie de avocat neaparat si daca trebuie sa platesc vreo taxa.astept raspunsuri si va multumesc ca existati si ca ajutati atata lume!cu respect,cornelia radoi
Cel mai recent răspuns: Vlad Paul Isac , Consilier juridic 15:48, 13 Aprilie 2018
cornelia radoi a scris:

si acum ce pot sa fac ca sa vad daca am omis sau nu cererea de decontare a cheltuielilor de judecata?unde gasesc dosarul la tribunal sau la curtea de apel?si atunci cand vad dosarul pot sa solicit o copie a chitantelor privin cheltuielile,ca stiu sigur ca acestea au fost depuse in original la dosar?am vreo sansa sa recuperez aceste cheltuieli sau s-o las moarta?multumesc oricum din suflet pt.raspunsuri!

În situaţia în care nu s-au solicitat cheltuielile de judecată, partea le poate solicita printr-o cerere separată , în termenul de prescripţie de drept comun (3 ani), care curge de la data rămânerii definitive a hotărârii prin care cel în cauză a câştigat procesul.
Mergeti la arhiva instantei si faceti copii de pe chitantele depuse la dosar respectiv si apoi introduceti o actiune in pretentii la care atasati copie de pe hotararea respectiva si copii ale chitantelor respective prin care ati facut cheltuieli in legatura cu acel litigiu.
Cheltuielile de judecată reprezintă sumele de bani pe care trebuie să le suporte părţile în legătură cu activitatea lor procesuală şi se compun din:
- taxele judiciare de timbru şi timbrul judiciar;
- sumele cheltuite pentru administrarea probelor;
- sumele cheltuite pentru deplasarea părţilor şi martorilor la instanţă, eventual şi cazarea lor;
- orariile avocaţilor şi experţilor;
- sumele plătite pentru deplasarea instanţei cu ocazia cercetării locale;
- salariul cuvenit părţilor sau martorilor pentru ziua când s-au deplasat la instanţă şi pe care nu l-au încasat de la locul de muncă.
Vin si eu cu o speta pe tema cheltuielilor de judecata. Avem o cerere de valoare redusa, unde s-a numit curator ( impos comunic...etc etc ). Acest lucru a fost stabilit la al doilea termen de judecata iar in cererea introductiva nu am cerut cheltuieli de judecata in ceea ce priveste onorariu curator ( nu aveam de unde sa stiu de situatie ). Fondul s-a solutionat dandu-mi castig de cauza insa fara plata cheltuielilor constituind onorariu curator. Aici ma incurc putin, instanta nici nu a pus in vedere daca solicit sau nu ( cum am citit mai sus ), cererea de valoare redusa nu mai putea fi modificata ( fiind practic al treilea termen ) si nici din oficiu in cuprinsul motivarii nu am vazut amintit de acest onorariu.
Ma gandesc la o varianta ( inafara de cerere separata ) cum sa recuperez acea suma de bani, ma gandeam sa apel sentinta pt motivele prezentat ( succint ) mai sus si sa solicit schimbarea in parte in sensul acordarii si a cheltuielor de judecata constand in onorariu curator.
Ce ziceti ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli de judecata dana_ludmila dana_ludmila Obiectul dosarului - drepturi banesti (litigiu de munca). La instanta de fond am pierdut. Am castigat in recurs si am solicitat si cheltuieli de judecata ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata - cerere admisa in parte anca_diana anca_diana Buna seara, Am un litigiu de munca in care cererea mi s-a admis in parte ( angajatorul s-a achitat de datorie in cursul procesului). Am solicitat si ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata cerute pe cale separata ContSters22096 ContSters22096 daca in cadrul unui proces nu au fost cerute cheltuieli de judecata de catre partea care a castigat, acestea pot fi cerute pe cale separata? instantele admit ... (vezi toată discuția)