cornelia radoi a scris:
si acum ce pot sa fac ca sa vad daca am omis sau nu cererea de decontare a cheltuielilor de judecata?unde gasesc dosarul la tribunal sau la curtea de apel?si atunci cand vad dosarul pot sa solicit o copie a chitantelor privin cheltuielile,ca stiu sigur ca acestea au fost depuse in original la dosar?am vreo sansa sa recuperez aceste cheltuieli sau s-o las moarta?multumesc oricum din suflet pt.raspunsuri!
În situaţia în care nu s-au solicitat cheltuielile de judecată, partea le poate solicita printr-o cerere separată ,
în termenul de prescripţie de drept comun (3 ani), care curge de la data rămânerii definitive a hotărârii prin care cel în cauză a câştigat procesul.
Mergeti la arhiva instantei si faceti copii de pe chitantele depuse la dosar respectiv si apoi introduceti o actiune in pretentii la care atasati copie de pe hotararea respectiva si copii ale chitantelor respective prin care ati facut cheltuieli in legatura cu acel litigiu.
Cheltuielile de judecată reprezintă sumele de bani pe care trebuie să le suporte părţile în legătură cu activitatea lor procesuală şi se compun din:
- taxele judiciare de timbru şi timbrul judiciar;
- sumele cheltuite pentru administrarea probelor;
- sumele cheltuite pentru deplasarea părţilor şi martorilor la instanţă, eventual şi cazarea lor;
- orariile avocaţilor şi experţilor;
- sumele plătite pentru deplasarea instanţei cu ocazia cercetării locale;
- salariul cuvenit părţilor sau martorilor pentru ziua când s-au deplasat la instanţă şi pe care nu l-au încasat de la locul de muncă.