M-am gandit sa imi deschid o coafura/frizerie, si nu stiu care forma este mai avantajoasa, pfa sau intreprindere individuala. Se poate ca eu sa ma angajez la firma mea cu salariul care il vreau eu de ex. 2000 brut si apoi cum se procedeaza cu plata contributiilor la stat? Sau sunt obligata sa ma angajez cu minimul pe economie?
As vrea ca la pensie sa se raporteze la un salar mai mare, nu minim pe economie, pentru ca si pensia sa fie mai mare. Multumesc!
Daca aveti acte de studii sau calificare in domeniul pentru care doriti sa va autorizati ca pfa, puteti sa mergeti la registrul comertului sa rezolvati problema. Nu se pune problema sa va angajati la propriul pfa ci veti plati impozitul pe venit si contributiile sociale la sanatate si pensie in functie de venit.
Baza anuală de calcul la contributia la sanatate nu poate fi mai mică decât valoarea a douăsprezece salarii de bază minime brute pe țară.
Din codul fiscaş art. 148 - Baza de calcul al contribuției de asigurări sociale de pensie datorate de persoanele fizice care realizează venituri din activități independente și care determină venitul net anual în sistem real :
(1) Pentru persoanele fizice care realizează venituri din activități independente și care determină venitul net anual în sistem real, baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale, în cazul plăților anticipate cu titlu de contribuții de asigurări sociale, o reprezintă echivalentul a 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, prevăzut la art. 139 alin. (3), în vigoare în anul pentru care se stabilesc plățile anticipate.
...
(5) Persoanele fizice prevăzute la alin. (1), obligate să se asigure în sistemul public de pensii, depun anual la organul fiscal competent, până la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se stabilesc plățile anticipate cu titlu de contribuții de asigurări sociale, declarația privind îndeplinirea condițiilor prevăzute la alin. (4).
(6) În cazul contribuabililor prevăzuți la alin. (1) care încep o activitate în cursul anului fiscal, declarația prevăzută la alin. (5) se depune în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.
....
(8) Persoanele fizice prevăzute la alin. (1) care în anul fiscal precedent au realizat venituri sub nivelul plafonului minim prevăzut la alin. (3) nu au obligația depunerii declarației prevăzute la alin. (5) și nu datorează plăți anticipate cu titlu de contribuții de asigurări sociale.
Art. 152 - Declararea și definitivarea contribuției de asigurări sociale în cazul veniturilor din activități independente:
(1) Definitivarea contribuției de asigurări sociale în cazul veniturilor determinate în sistem real se efectuează în baza declarației privind venitul realizat (declaratia 200).
Depun d600?
moonprincess
Buna ziua,
Stiu ca am obligatia, in calitate de PFA, de a depune D600 pana la sfarsitul acestei luni. Am totusi o nelamurire. Din diverse surse inteleg fie ... (vezi toată discuția)
Cas pfa
dancon17
Buna ziua,as dori sa stiu daca platesc CAS ca angajat si imi fac PFA pot sa platesc CAS si ventru PFA?In aceste conditii este obligatoriu sau doar daca vreau ... (vezi toată discuția)