avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Revenire din concediu pentru cresterea copilului/ luna ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Revenire din concediu pentru cresterea copilului/ luna alocata tatalui/ stimulent de insertie

Bună ziua,

V-aș fi recunoscătoare dacă m-ați putea ajuta cu câteva clarificări referitoare la următoarele astecte:

- am născut pe 29.03.2016, depunând, după efectuarea concediului post-natal (la data de 16.06.2016) dosarul pentru acordarea concediului și indemnizației de creștere a copilului până la împlinirea de către acesta a vârstei de doi ani. Din câte am înțeles din Legea 66/2016 pentru completarea și modificarea OUG 111/2010, pentru a beneficia de stimulent de inserție, este necesar să îmi reactivez contractul de muncă cel mai târziu cu 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, deci la 29.01.2018. Vă rog să mă corectați dacă am înțeles eronat acest aspect.

- în perioada 29.01.2018-29.03.2018, soțul este necesar să intre o lună în CCC (îndeplinește condițiile). Problema este că începând cu 01.03.2017 își va schimba locul de muncă (activează momentan în mediul privat), întrând în structurile MaPN, cu grad militar, pe perioadă nedeterminată. În această situație, nu știu dacă salariaților MaPN li se aplică această prevedere.

- ce se întâmplă cu luna de CCC alocată celuilat părinte dacă angajatorul nu va dori (presupun că neoficial dacă prevederea legislativă se aplică și în acest caz) să îi permită intrarea în CCC?

- care ar fi procedura de urmat în cazul în care nu doresc să revin la angajatorul actual la finalul CCC? Este posibil să îmi depun demisia cu aceeași dată la care depun și cererea de revenire la locul de muncă?

Vă mulțumesc anticipat pentru recomandări.
Ultima modificare: Marți, 24 Ianuarie 2017
Oana_Pascu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Oana_Pascu , utilizator 18:42, 25 Ianuarie 2017
- am născut pe 29.03.2016, depunând, după efectuarea concediului post-natal (la data de 16.06.2016) dosarul pentru acordarea concediului și indemnizației de creștere a copilului până la împlinirea de către acesta a vârstei de doi ani. Din câte am înțeles din Legea 66/2016 pentru completarea și modificarea OUG 111/2010, pentru a beneficia de stimulent de inserție, este necesar să îmi reactivez contractul de muncă cel mai târziu cu 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, deci la 29.01.2018. Vă rog să mă corectați dacă am înțeles eronat acest aspect.

OUG 111/2010 și normele metodologice prevăd că, în cazul în care persoana se intoarce la activitatea profesională cu cel puțin 60 zile înainte de finalizarea concediului, respectiv înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 (3) ani, perioada de acordare a stimulentului de inserție se prelungește până împlinește copilul vârsta de 3 ani sau 4 ani în cazul copilului cu handicap.

Cele 60 de zile includ ”luna celuilalt părinte” . In speta, ati inteles corect.

- în perioada 29.01.2018-29.03.2018, soțul este necesar să intre o lună în CCC (îndeplinește condițiile). Problema este că începând cu 01.03.2017 își va schimba locul de muncă (activează momentan în mediul privat), întrând în structurile MaPN, cu grad militar, pe perioadă nedeterminată. În această situație, nu știu dacă salariaților MaPN li se aplică această prevedere.

OUG 111/2010
art.29
(1) Prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă sunt aplicabile şi tuturor categoriilor de personal care îşi desfăşoară activitatea în ministerele şi instituţiile din sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.
.......

- ce se întâmplă cu luna de CCC alocată celuilat părinte dacă angajatorul nu va dori (presupun că neoficial dacă prevederea legislativă se aplică și în acest caz) să îi permită intrarea în CCC?

- Daca tatal copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC si solicita sau nu sa intre in CCC , atunci durata CCC pentru mama se diminueaza cu o luna de zile, mama revenind la serviciu cu o luna de zile mai devreme.
Ziua în care se va relua activitatea profesională este ziua următoare celei în care copilul împlineşte 1 an si 11 luni.

- Daca tatal copilului nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC, atunci durata CCC pentru mama nu se mai diminueaza cu o luna de zile.
Ziua în care se va relua activitatea profesională este ziua următoare celei în care copilul împlineşte 2 ani.

- care ar fi procedura de urmat în cazul în care nu doresc să revin la angajatorul actual la finalul CCC? Este posibil să îmi depun demisia cu aceeași dată la care depun și cererea de revenire la locul de muncă?

In speta, veti depune la angajator cerere de incetare a suspendarii c.i.m. si, totodata, de incetare a c.i.m.
Puteti depune cate o cerere pentu fiecare aspect sau puteti formula una singura care sa le cuprinda pe amandoua.
Ambele cereri pot avea aceeasi data de la care sa-si produca efecte.

Vă mulțumesc pentru clarificări, dar și pentru promptitudinea dvs.

Ar mai fi un aspect, care nu imi este pe deplin clar în lumina Legii 66/2016. Având în vedere că acum durata concediului de creștere a copilului este de până la doi ani, deci standardizată, stimulentul de inserție de când când se acordă? Cumva începând cu luna imediat următoare reluării activității profesionale dacă reîntoarcerea la locul de muncă are loc cu mai mult de 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani (spre exemplu - caz ipotetic -, revin la muncă începând cu 29.01.2017, dată la care copilul împlinește 10 luni. Beneficiez de stimulent începând cu 28.02.2017?)?.

Vă mulțumesc încă o dată!
Norme de aplicare a OUG 111/2010
art.24
Dreptul reprezentând stimulentul de inserţie se cuvine după cum urmează:
a) începând cu ziua următoare celei în care persoana îndreptăţită îşi reia activitatea profesională şi realizează venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Codului fiscal, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată;
......
freeelis a scris:

art.24
Dreptul reprezentând stimulentul de inserţie se cuvine după cum urmează:
a) începând cu ziua următoare celei în care persoana îndreptăţită îşi reia activitatea profesională şi realizează venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Codului fiscal, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată;
......

Va multumesc pentru raspuns. Conform articolului indicat de dvs., reiese ca stimulentul se acorda si pe perioada in care celalat parinte se afla in CCC. Totusi, din discutiile anterioare de pe forum (spre exemplu aceasta: www.avocatnet.ro/content/for... ?

Va multumesc inca o data!
Ultima modificare: Miercuri, 25 Ianuarie 2017
Oana_Pascu, utilizator
Asa ar reiesi , insa pe perioada cât se efectuează ”luna celuilalt părinte” nu se primeste stimulent de inserție.

art.12
(1) Stimulentul de inserţie prevăzut la art. 7 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă se acordă lunar până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap persoanelor îndreptăţite dacă acestea realizează venituri supuse impozitului.
......
(7) În situaţia prevăzută la alin. (1) indiferent dacă celălalt părinte alege sau nu să beneficieze de concediul de cel puţin o lună potrivit prevederilor art. 11 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, pe această perioadă stimulentul de inserţie nu se acordă.
....

Alte discuții în legătură

Inserție copil Nelus1976 Nelus1976 Când trebuie să încep serviciul pentru ă beneficia de inserția ptr cresterea copilului (vezi toată discuția)
Stimulentul de insertie de la data nasterii copilului si pana ce acesta implineste 2 ani ciurea_andrei ciurea_andrei Sunt SGP (soldat/gradat profesionist),lucrez in MAPN din 2006 si acum am devenit tatic. Sotia nu are servici si nici nu poate sa beneficieze de ... (vezi toată discuția)
Când trebuie sa ma întorc la locul de munca Monica Alexe Monica Alexe Dacă in Septembrie anul viitor copilul meu face 2 ani când ar trebuie sa revin la servici,in condițiile in care sunt mama singura? (vezi toată discuția)