- am născut pe 29.03.2016, depunând, după efectuarea concediului post-natal (la data de 16.06.2016) dosarul pentru acordarea concediului și indemnizației de creștere a copilului până la împlinirea de către acesta a vârstei de doi ani. Din câte am înțeles din Legea 66/2016 pentru completarea și modificarea OUG 111/2010, pentru a beneficia de stimulent de inserție, este necesar să îmi reactivez contractul de muncă cel mai târziu cu 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, deci la 29.01.2018. Vă rog să mă corectați dacă am înțeles eronat acest aspect.
OUG 111/2010 și normele metodologice prevăd că, în cazul în care persoana se intoarce la activitatea profesională
cu cel puțin 60 zile înainte de finalizarea concediului, respectiv înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 (3) ani, perioada de acordare a stimulentului de inserție se prelungește până împlinește copilul vârsta de 3 ani sau 4 ani în cazul copilului cu handicap.
Cele 60 de zile includ ”luna celuilalt părinte” . In speta, ati inteles corect.
- în perioada 29.01.2018-29.03.2018, soțul este necesar să intre o lună în CCC (îndeplinește condițiile). Problema este că începând cu 01.03.2017 își va schimba locul de muncă (activează momentan în mediul privat), întrând în structurile MaPN, cu grad militar, pe perioadă nedeterminată. În această situație, nu știu dacă salariaților MaPN li se aplică această prevedere.
OUG 111/2010
art.29
(1) Prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă
sunt aplicabile şi tuturor categoriilor de personal care îşi desfăşoară activitatea în ministerele şi instituţiile din sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.
.......
- ce se întâmplă cu luna de CCC alocată celuilat părinte dacă angajatorul nu va dori (presupun că neoficial dacă prevederea legislativă se aplică și în acest caz) să îi permită intrarea în CCC?
-
Daca tatal copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC si solicita sau nu sa intre in CCC , atunci durata CCC pentru mama se diminueaza cu o luna de zile, mama revenind la serviciu cu o luna de zile mai devreme.
Ziua în care se va relua activitatea profesională este ziua următoare celei în care copilul împlineşte 1 an si 11 luni.
-
Daca tatal copilului nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC, atunci durata CCC pentru mama nu se mai diminueaza cu o luna de zile.
Ziua în care se va relua activitatea profesională este ziua următoare celei în care copilul împlineşte 2 ani.
- care ar fi procedura de urmat în cazul în care nu doresc să revin la angajatorul actual la finalul CCC? Este posibil să îmi depun demisia cu aceeași dată la care depun și cererea de revenire la locul de muncă?
In speta, veti depune la angajator cerere de incetare a suspendarii c.i.m. si, totodata, de incetare a c.i.m.
Puteti depune cate o cerere pentu fiecare aspect sau puteti formula una singura care sa le cuprinda pe amandoua.
Ambele cereri pot avea aceeasi data de la care sa-si produca efecte.