avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... agent constatator proces verbal rutiera
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

agent constatator proces verbal rutiera

am o mica nelamurire si sper sa imi gasesc raspunsul!
este precizat undeva in legislatia rutiera ca agentul constatator care constata contraventia este si cel care trebuie sa o aplice?
in afara de prevederile generale contraventionale potrivit carora agentul constatator trebuie sa ia cunostiinta de producerea contraventiei ,,propriis sensibus,,?
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: bogdan.bogdan , utilizator 09:38, 14 Septembrie 2009
Evident ca agentul constatator care incheie procesul-verbal de contraventie, constata si aplica!
Multumesc!
Iata si prevederea legala, in Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor - actualizata la data de 27.04.2007
""Art. 15. - (1) Contraventia se constata printr-un proces-verbal incheiat de persoanele anume prevazute in actul normativ care stabileste si sanctioneaza contraventia, denumite in mod generic agenti constatatori.
(2) Pot fi agenti constatatori: primarii, ofiterii si subofiterii din cadrul Ministerului de Interne, special abilitati, persoanele imputernicite in acest scop de ministri si de alti conducatori ai autoritatilor administratiei publice centrale, de prefecti, presedinti ai consiliilor judetene, primari, de primarul general al municipiului Bucuresti, precum si de alte persoane prevazute in legi speciale.
(3) Ofiterii si subofiterii din cadrul Ministerului de Interne constata contraventii privind: apararea ordinii publice; circulatia pe drumurile publice; regulile generale de comert; vanzarea, circulatia si transportul produselor alimentare si nealimentare, tigarilor si bauturilor alcoolice; alte domenii de activitate stabilite prin lege sau prin hotarare a Guvernului.
...........................................................................................................................

Art. 21. - (1) In cazul in care prin actul normativ de stabilire si sanctionare a contraventiilor nu se prevede altfel, agentul constatator, prin procesul-verbal de constatare, aplica si sanctiunea.
(2) Daca, potrivit actului normativ de stabilire si sanctionare a contraventiei, agentul constatator nu are dreptul sa aplice si sanctiunea, procesul-verbal de constatare se trimite de indata organului sau persoanei competente sa aplice sanctiunea. In acest caz sanctiunea se aplica prin rezolutie scrisa pe procesul-verbal.
(3) Sanctiunea se aplica in limitele prevazute de actul normativ si trebuie sa fie proportionala cu gradul de pericol social al faptei savarsite, tinandu-se seama de imprejurarile in care a fost savarsita fapta, de modul si mijloacele de savarsire a acesteia, de scopul urmarit, de urmarea produsa, precum si de circumstantele personale ale contravenientului si de celelalte date inscrise in procesul-verbal.""
multumesc!
intradevar art.21 alin.1 este concret si foarte la obiect referitor la persoana care aplica sanctiunea si exceptia de la aceasta regula!
Si in cazul in care radaru e la 1 km in spate si esti oprit de un echipaj caruia i se comunica prin statie viteza, cine este agentul constatator?? cel din radar sau cel din echipajul care te a oprit si completeaza pv?

Alte discuții în legătură

Punctele avertisment si amenda ContSters40598 ContSters40598 Punctele primite printrun p-v (pentru depasirea vitezei regulamentare...aparat radar)cat timp raman? La cat timp dispar din evidentele Politiei...sau...nu stiu ... (vezi toată discuția)
Intrebare radar cornelius26 cornelius26 Salutare! Am si eu o intrebare: stie cineva daca este obligatoriu a se trece in pv de contraventie numarul si seria cinemometrului cu care a fost ... (vezi toată discuția)
Contestatie amenda Avecc Avecc Buna ziua, Va rog cei care aveti experineta sa aruncati un ochi peste aceasta plangere si sa imi spuneti daca este ok. Vreau sa o trimit ... (vezi toată discuția)