avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Programul de instruire-testare
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Programul de instruire-testare

Având în vedere următoarele prevederi legale:

Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006 aprobate prin HOTĂRÂREA nr. 1.425 din 11 octombrie 2006 cu modificările și completările aduse de HOTĂRÂREA nr. 955 din 8 septembrie 2010, HOTĂRÂREA nr. 1.242 din 14 decembrie 2011, HOTĂRÂREA nr. 767 din 19 octombrie 2016.

ART. 15
(1) Activităţile de prevenire şi protecţie desfăşurate prin modalităţile prevăzute la art. 14 în cadrul întreprinderii şi/sau al unităţii sunt următoarele:
8. elaborarea programului de instruire-testare la nivelul întreprinderii şi/sau unităţii;

ART. 77
Instruirea lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă cuprinde 3 faze:
a) instruirea introductiv-generală;
b) instruirea la locul de muncă;
c) instruirea periodică.

ART. 80
Angajatorul trebuie să dispună de programe de instruire - testare la nivelul întreprinderii şi/sau unităţii pentru:
a) conducătorii locurilor de muncă;
b) lucrători, pe meserii şi activităţi.


ART. 80^1
Durata instruirii lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, pentru fiecare dintre cele 3 faze prevăzute la art. 77 şi pentru instruirea periodică efectuată suplimentar celei programate prevăzută la art. 98, nu va fi mai mică de 1 oră şi se stabileşte prin programul de instruire-testare elaborat la nivelul întreprinderii şi/sau unităţii potrivit prevederilor art. 15 alin. (1) pct. 8, datat şi aprobat de către angajator.

ART. 96
(2) Intervalul dintre două instruiri periodice şi periodicitatea verificării instruirii vor fi stabilite prin programul de instruire-testare elaborat la nivelul întreprinderii şi/sau unităţii potrivit prevederilor art. 15 alin. (1) pct. 8, în funcţie de condiţiile locului de muncă şi/sau postului de lucru.

(2^1) Intervalul dintre două instruiri periodice nu va fi mai mare de 6 luni.




Dacă eu îmi stabilesc prin programul de instruire-testare durata instruirilor astfel:
a) durata instruirii introductiv-generale - nu va fi mai mică de 3 ore;
b) durata instruirii la locul de muncă - nu va fi mai mică de de 3 ore;
c) durata instruirii periodice - nu va fi mai mică de 1 oră;
d) intervalul dintre două instruiri periodice şi periodicitatea verificării instruirii - nu va fi mai mare de 3 luni.


se consideră respectate prevederile legale menționate mai sus?

Ma refer la faptul ca durata nu am stabilit-o exact 3 ore ci am folosit aceeasi formulare din lege - nu va fi mai mică de 3 ore.
Am folosit aceasta formulare deoarece am considerat că nu toate persoanele acumulează informatiile in acelasi timp, pentru cei care inteleg mai greu, acesta durata ar poate fi marita de catre persoana care face instruirea,

Ultima modificare: Miercuri, 25 Ianuarie 2017
dorel-van, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 12:05, 26 Ianuarie 2017
Legislatia da posibilitatea ca in functie de programul de instruire - testare care contine nominalizari concrete de materialele care se prelucreaza, nu generalitati, program intocmit obligatoriu, anual, de fiecare firma in parte (in program se tine cont de riscurile profesionale identificate si evaluate, de nivelul de pregatire al lucratorilor, de diversitatea meseriilor prestate, de complexitatea tehnologiilor aplicate, etc.), angajatorul impreuna cu lucratorii din domeniul ssm sa stabileasca durata instruirilor si periodicitatea reinstruirii. Daca veti scrie in partea introductiva a programului - instruirile nu vor fi mai mici de 3 ore, nu veti avea o privire de ansamblu a programului de instruire - testare si pentru clarificare trebuie ca in functie de materialele prelucrate la fiecare instruire in parte, la data fixata prin program, sa scrieti durata - numarul de ore, 1 sau 2 sau 3.
In cadrul unor controale ale ITM pe tematica instruire-testare veti putea fi intrebat de eficienta instruirilor si va trebui sa prezentati date/ documente concrete (materiale, statistici, controale efectuate, etc.).
De contrazis, nu vă contrazic dar sunt curios unde ați găsit în legislație ceea ce afirmați despre programul de instruire - testare. De asemenea, nominalizarile concrete de materialele care se prelucreaza se regăsesc și în tematicile de instruire - de ce să fac copy paste, pot face doar trimitere la acestea.

Intrebarea mea era legată de formulare nu de numărul de ore, am folosit cifra 3 doar pentru exemplificare, puteam să folosesc: nu va fi mai mică de 8 ore;
Programul de instrire-testare este un document scris aprobat de angajator care se solicita de inspectorul ITM aflat in control. Puteti avea documentul si in format electronic.
In program se nominalizeaza materialele prezentate, iar acestea le puteti prezenta inspectorului ITM, la cererea acestuia. Aceste materiale pot fi arhivate separat ca document scris, aprobat de angajator sau in format electronic.
Practica profesionala m-a invatat sa fiu riguros si organizat. Este greu sa prezinti niste documente solicitate de organele de cercetare ale ITM/ Inspectia muncii/ organele de ancheta penala (nu va doresc) si sa nu le aveti la indemana.
Formularea ambigua, gen - nu va fi mai mica de ... ore, nu este recomandata. Motivele sunt cele de mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instruire periodica nicu.marinescu nicu.marinescu un angajat cu calificare de electrician si alpinist utilitar va beneficia de instruire lunara din ambele tematici ? (vezi toată discuția)
Buna ziua, la angajarea unui minor cu meseria de barman program ... Pedrosi Pedrosi Buna ziua, La angajarea unui minor cu meseria de barman program de lucru de 6 ore, instruirile introductiv generala si la locul de munca SSM-SU, nu trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, la incadrarea unui lucrator care va presta 4 ore ... Pedrosi Pedrosi Buna ziua, La incadrarea unui lucrator care v-a presta 4 ore /zi, instruirea introductiv generala SSM si SU, va fi de 4 ore maxim, si la locul de munca tot 4 ... (vezi toată discuția)