avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... In ce situatii onorariul expertilor nu poate fi platit ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

In ce situatii onorariul expertilor nu poate fi platit de partea adversa, cu titlul de cheltuieli de judecata?

Buna ziua

Am un dosar in care s-a dispus efectuarea unei contraexpertize si vroiam sa va intreb daca exista cumva posibilitatea ca partea adversa sa scape de plata onorariului comisiei de experti, considerate cheltuieli de judecata, atunci cand se pronunta hotararea in aceasta cauza?

Nu de alta, dar instanta este foarte partinitoare cu partea adversa si mi-e teama sa nu existe vreo procedura, ceva prin care, atunci cand se pronunta hotararea, eu sa raman cu buza umflata, intrucat platesc onorariul (destul de considerabil pentru 3 experti) la timp, iar partea adversa este scapata de aceste cheltuieli de judecata, de instanta.

In plus, partea adversa a tras la xerox, copie dupa acest decont de onorariu (care momentan pe el nu il afecteaza, intrucat eu trebuie sa achit onorariul) si mi-a dat de gandit acest lucru, sa nu cumva sa-mi faca o surpriza la ultima sedinta, sa invoce avocatul lui vreo procedura ceva si instanta sa admita.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Ianuarie 2017
clau1858, utilizator
Cel mai recent răspuns: clau1858 , utilizator 21:14, 1 Februarie 2017
Onorariul provizoriu si/ sau onorariul definitiv pentru expert se plateste in termen de 5 zile de la incredintarea expertizei/ acceptarea de instanta dupa analiza raportului de expertiza, de catre partea nominalizata de instanta de judecata. Instanta poate hotari ca onorariile sa fie platite de ambele parti in dosar, in anumite procente.
La terminarea procesului printr-o hotarare definitiva, partea care a castigat procesul, poate cere instantei sa aprobe ca partea care a pierdut proces sa returneze partii care a castigat procesul contravaloarea cheltuielilor de judecata platite de aceasta.
multumesc pentru raspuns domnule gigipopa
Nu exista nicio procedura in care onorariile expertilor sa poata fi micsorate/modificate.

Conditia sa vi se acorde cheltuielile in intregime este sa vi se admita in totalitate pretentiile formulate in actiune si aceasta deoarece partea adversa se considera a fi in culpa procesuala, iar dvs faceti dovada realitaii si utilitatii efectuarii acestor cheltuieli.
Multumesc pentru raspuns, adica daca din 4 obiective fixate prin actiunea introductiva instanta imi aproba doua sau trei, inseamna ca admite in parte si nu primesc toate cheltuielile de judecata? sau nu mai nimic? din aceste cheltuieli
Este numai de competenta instantei sa hotarasca referitor la onoroariu ca si cheltuieli de judecata care trebuie platite de partile in proces.

Alte discuții în legătură

Contraexpertiza tehnica in constructii Victor76 Victor76 Buna ziua. O intrebare scurta si la obiect cu rugamintea de a se raspunde cat se poate de repede . Din nefericire sunt intr-un proces ce dureaza deja de 7 ani ... (vezi toată discuția)
Onorariu provizoriu proces suspendat pmeli pmeli am incasat onorariul provizoriu pentru o contraexpertiza, unul dintre experti a refuzat lucrarea si urma sa se numeasca un alt expert dar la acel termen de ... (vezi toată discuția)
Plata onorariu definitiv expertiza judiciara MarcoMM MarcoMM Buna ziua, S-a aprobat plata onorariul definitiv odata cu hotararea finala data de Instanta in dosarul respectiv. Onorariul trebuie sa fie platit de ... (vezi toată discuția)