Buna ziua. As avea intrebarea daca fostul sot, mai ales fosti socrii imi pot lua copilul, daca as pleca in strainatate doua luni, la munca de sezon. Deoarece anul trecut am fost plecata lasand fiica mea in grija fratelui si a sotiei sale, am facut documentele necesare la protectia copilului. Dar totusi au depus plangere fosti socrii ca nu era bine ingrijita, deoarece mergea cateodata la logodnicul meu. Daca anul asta l-as lasa cu logodnicul meu imi pot lua copilul? Multumesc
Ca sa poată lua copilul ii trebuie hotărâre judecătorească.
Încercați sa trageți de timp la proces pana va întoarceți în tara.
Fără hotărâre nu consider ca ar avea dreptul de a lua copilul.
Dacă are program de vizita îl poate lua și apoi sa nu îl mai aducă.
Poate ca ar fi bine sa va căutați avocat pentru situațiile juridice care se pot ivi deoarece sunt aspecte juridice destul de tehnice și trebuie știut exact cum sa se procedeze în funcție de situația concreta.
Cel mai bine este să delegați autoritatea părintească fratelui, acesta fiind rudă apropiată. Doar rudele copilului de pana la gradul IV inclusiv pot fi desemnați pentru îngrijirea temporară a copilului.
Pentru ambele aspecte e important sa stabilim daca mama nu poate lasa copilul la tata si care sunt motivele. Asta pentru ca orice parinte are dreptul de a cere copilul sau de la orice persoana s-ar afla aceasta. Daca il ceri de la celalalt parinte, ordonanta de stabilire autoritate parinteasca sau drept de vizita dureaza cateva luni, dar daca il ceri de la alte rude, depinde de instanta, poate dura si o saptamana si gata.
De aceea sunt importante motivele.