va rog sa imi spuneti daca majorarile de salar ale presedintelui asociatiei de proprietari (+casier, contabil, femeie de serviciu) propuse de comitetul executiv trebuie validate in adunarea generala.
va rog sa imi spuneti care sunt prevederile legare referitoare la maririle de salarii in cazul asociatiilor de proprietari. Cum se procedeaza legal si unde scrie in lege despre procedura?
<comitetul executiv a propus mariri de salarii si nu stim daca este legal sa se realizeze efectiv aceste mariri sau propunerea trebuie trecuta prin adunarea generala>
Drept sa va spun, nu inteleg in ce context intrebati.
Daca intrebati, asa in general, solutia este data de Codul muncii, adica prin negociere directa.
Practic, dvs. , conducerea as. prop. aprobati in AG un buget de venituri si cheltuieli tinand cont de salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata. Ei, pornind de la aces brut minim, puteti merge doar in sus, avand in vedere norma de timp necesara.
HG nr. 1 /2017, art. 1) - Incepand cu data de 1 februarie 2017, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, suma stabilita in bani care nu include sporuri si alte adaosuri, se stabileste la 1450 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 166,00 ore, in medie, pe luna, pentru un program complet de lucru de 166,00 ore, in medie, pe luna, in anul 2017, adica 8,735 lei/ora.
Asadar dvs. negociati cu salariatul, doar daca salariul este mai mare decat acest 1450 lei/ luna, altfel spus, daca (unul deja angajat) salariatul doreste mai mult si dvs. nu-i puteti oferi,se pot incheia raporturile de munca.
Retineti ca la un salariu brut de 1450 lei pe luna, cheltuiala salariala a asociatiei, ajunge la cel putin 1772 lei/luna.
elga50
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
In fiecare inceput de an, in primul trimestru, se tin AG. In cadrul acestei AG comitetul executiv prezinta bugetul de venituri si cheltuieli in care se cuprinde si anvelopa salariala, adica suma totala, dedicata salariilor si indemnizatiilor personalului din conducerea asiociatiei, cenzorilor si personalului angajat.
Se supune la discutii, se cer lamuriri de catre participanti, se poate cere modificarea acestei anvelope salariale si in final se voteaza o anumita suma totala, care va fi baza pentru repartizarea salariilor si indemnizatiilor intre cei carora li se cuvin, aceasta repartizare se face in cadrul comitetului executiv pentru urmatorul an de zile sau pana la urmatoarea AG de dare de seama.
Deci drumul este asa;
comitet executiv (propunere anvelopa salariala) -----> AG (discutii, aprobare) ------> comitet executiv (aplicare)