avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 779 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... preaviz concediere gravida
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

preaviz concediere gravida

Lucrez la unitate de stat(dar nu se desfinteaza doar isi mai restrange din personal si sunt salariat civil), si sunt gravida in 18 saptamani.I-am anuntat in scris din septembrie ca sunt gravida. Momentan sunt in concediu medical si ei mi-au trimis preaviz de concediere in care scrie ca se disponibilizeaza un post( pe baza art.65 alin1 Codul muncii) si se da concurs si cine ia nota mica pleaca. Ei nici nu aveau dreptul sa-mi trimita preaviz cat sunt in concediu medical dar ce ma intereseaza, pot sa ma dea afara daca nu ma prezint la examen. Dar daca ma prezint? Dar daca merg la munca dupa examen.Ca ei mi-au bagat sub nas o ordonanta de protectia maternitatii in care se poate da afara salariata gravida dar din alte motive decat cele de sanatate. MAi e valabila legea 25 din 5 martie 2004 saui Codul muncii actualizat e valabil?Dupa codul muncii nu ar putea sa ma dea afara.Dupa ordonanta ar putea.Asa cred eu. Pot sa imi dea preaviz cat sunt gravida? Ce emai tare codul muncii din 2005 sau ordonanta din 2004

Cel mai recent răspuns: maziluandreea79 , utilizator 13:27, 12 Noiembrie 2009
tot eu sunt .poate cineva sa-mi raspunda la intrebari ca sunt cam stresata
Stai linistita, deoarece nu au dreptul sa te concedieze daca esti insarcinata si i-ai anuntat in conformitate cu art.2 lit c din OUG96-2004 (adica in scris si atasand o adverinta de la medic din care sa reiasa starea de graviditate) si conform art.60 (1) lit c din Codul Muncii.Plus ca mai esti si in concediu medical!!!!!!!
Iar daca totusi o fac, ai sanse de castig atacand decizia de concediere in instanta!
Plus , ca sunt aproape convinsa ca angajatorul nu si-a indeplinit obligatia lui prev de art.7 alin 1 din OUG96-2003 actualizata.(care apropo..este o ordonanata care reglementeaza protectia sociala a salariatelor in stare de graviditate-deci in nici un caz nu sunt stab prevederi prin se pot concedia salariatele gravide)
Derogare de la masurile ordonantei , care este prev si in codul muncii, este atunci cand societatea intra in reorganizare judiciara sau faliment ceea ce nu este cazul din cate am inteles)
Asa ca stai linistita si ai grija de bebe mic!:D
1.Din cate inteleg e vb. de o concediere colectiva, iar ordinea prioritatii se va stabili in urma unei testari a competentei? Ati fost informati aupra criteriilor pe baza carora se vor stabili prioritatile de concediere? Oricum cazul in care angajatul nu corespunde profesional locului de munca este unul dintre motivele de concediere care tin de persoana salariatului, in acest caz este nevoie de o evaluare prealabila, conf. procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca/regulament intern.Tu fiind in concediu medical nu esti obligata sa te prezinti la o astfel de evaluare.
2. Porbabil articolul la care au facut ei referire este art 21. din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, cu modificarile ulterioare ""Art. 21. - (1) Este interzis angajatorului sa dispuna încetarea raporturilor de munca sau de serviciu în cazul:
a) salariatei prevazute la art. 2 lit. c)-e), din motive care au legatura directa cu starea sa;
b) salariatei care se afla în concediu de risc maternal;
c) salariatei care se afla în concediu de maternitate;
d) salariatei care se afla în concediu pentru cresterea copilului în varsta de pana la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în varsta de pana la 3 ani;
e) salariatei care se afla în concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în varsta de pana la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în varsta de pana la 18 ani.
(2) Interdictia prevazuta la alin. (1) lit. b) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea salariatei în unitate.
(3) Dispozitiile alin. (1) nu se aplica în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, în conditiile legii."
Aceleasi prevederei sunt si in Codul Muncii la art. 60.
Ideea este ca te pot concedia daca firma se reorganizeaza, adica din motive ce nu tin de persoana ta sau de conditia ta (graviditatea). Insa atata timp cat tu esti in concediu medical, deci contractul tau este suspendat, nu-ti pot da preaviz, preavizul fiind suspendat corespunzator (art. 73, al.3 Codul Muncii).

Poate reusesti sa te intelegi cu ei pt urmatoarele luni (cca. 8/9 saptamani) pana vei putea intra in concediul de maternitate. Ai dreptul la 126 de zile/ 18 saptamani, dintre care un minim de 42 zile postnatal, deci iti poti lua restul de 84 zile/ 12 saptamani prenatal.
Atentie: Nu faceti confuzie intre reorganizarea activitatii unei soc si reorganizare judiciara!!!

Alte discuții în legătură

Este posibila concediere angajatei însărcinate fiind in cm? nu concediu prenatal nici concediu de risc Alinroxi Alinroxi Este posibila concedierea fiind in concediu medical? Am anunțat angajatorul de sarcina fin primele săptămâni, am niște probleme si medicul specialist mi-a ... (vezi toată discuția)
Preaviz pentru gravida, functionar public loriuta loriuta Odata cu regionalizarea foarte multi functionari publici au primit preavize cu posibilitatea optiunii pt un loc vacant pt care tb dea concurs in cazul in care ... (vezi toată discuția)
Preaviz concediere salariata gravida bvr bvr Dragi colegi de forum, As dori sa supun atentiei dvs urmatorul caz: Salariata unei firme primeste preaviz de concediere articolul 65 alin. dupa cateva zile ... (vezi toată discuția)