avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Restrangere activitate
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Restrangere activitate

Cum e mai bine ?somaj tehnic sau program 4 ore pe zi...pt angajat si pt angajator?sau alat solutii....avantaje si dezavantaje................eu sunt angajat si m ar interesa cum e mai bine
Ultima modificare: Marți, 8 Septembrie 2009
popikax, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 15:51, 8 Septembrie 2009
Oricum, sunt numai dezavantaje fie ca sunteti in somaj tehnic, fie ca lucrati cu program redus la 4 ore! Ideea este ca veniturile se diminueaza ceea ce este o problema!
nu numai t din privinta salariului...as vrea sa stiu si ca pensie ,CAS....somaj
popikax, utilizator
somaj tehnic:
-este stagiu pt somaj ca si cand ati lucra normal 8 ore
-este stagiu pentru pensie, dar valoarea de cotizare este asimilata la 1 salariu minim pe economie

program de 4 ore:
- stagiul pentru somaj este scazut proportional la 4 ore pe zi (adica vaeti avea stagiu pt somaj de 1 luna compus din 2 luni efective de lucru cu 4 ore)
- este stagiu pt pensie, la valoarea salariului pt cele 4 ore.

asigurare la sanatate aveti in ambele cazuri.
sa inteleg ca este mai bine in somaj tehnic...pentru angajat..iar pt angajator darile pt stat....tot mai bine in somaj tehnic...ca pana la urma asta urmareste angajatorul.....si inca o intrebare....pe ambele situatii as dori raspuns....apoi pot intra in somaj normal?...sau am drpetul intru de acum...daca angajatorul spune ca ne reduce programul la o ora sau la 4 ore pe zi?
popikax, utilizator
Puteti depune dosar la AJOFM pentru somaj doar daca va inceteaza contractul de munca prin concediree (desfiintare post)- art.65 codul muncii.
Dreptul la somaj este conditionat si de existenata unui stagiu de cotizare la somaj de 12 luni in ultimele 24 de la data depunerii dosarului.

schimbarea programului de lucur de la 8 ore la 4 ore presaupune incheierea unui act aditional la contractul de munca, act pe care este necesar si acordul dvs expres.
Adica puteti fi sau nu de acord cu o astfel de modificrae.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Timp partial de lucru danabode danabode Buna, Daca in acest moment am doua joburi cu timp partial de lucru, unul cu 4/zi, respectiv 2/zi, cum se calculeaza vechimea in munca. Daca mai puteti ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza vechimea in munca? giorgio24 giorgio24 Buna ziua Sunt angajata din 16-07-1976 pina in prezent.Am intrerupere 7 zile in perioada 01-07-2008_08-07-2008.Din 08-07-2008 pina in prezent ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj aniko85 aniko85 Buna ziua! Va rog sa-mi ajuta cineva cu un raspuns! Sunt in urmatoarea situatie: Sunt angajata din 7iunie 2010 pana la 30iunie 2012 cu timp partial (4 ore pe ... (vezi toată discuția)