avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1093 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... COASIGURAT SOTIE PROGRAM DE LUCRU 4 ORE
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

COASIGURAT SOTIE PROGRAM DE LUCRU 4 ORE

Un pensionar de invaliditate gr.II,cu program de lucru de 4 ore,poate sa-si declare sotia fara venituri coasigurat la noul loc de munca?
Cel mai recent răspuns: cristiana59 , utilizator 00:03, 28 Ianuarie 2017
Potrivit art.77 alin.3 C.fisc., persoana în întreţinere poate fi soţia/soţul, copiii sau alţi membri de familie, rudele contribuabilului sau ale soţului/soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv, ale cărei venituri, impozabile şi neimpozabile, nu depăşesc 300 lei lunar, cu excepţia veniturilor prevăzute la art. 62 lit. o), w) şi x) şi/sau a pensiilor de urmaş cuvenite conform legii, precum şi a prestaţiilor sociale acordate potrivit art. 58 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit art.224 alin.1 lit.b teza a II-a din Legea nr.95/2006, beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.

Asadar, sotia poate fi trecuta ca persoana in intretinere , dar si coasigurata.
Multumesc mult pentru raspuns,problema era ca cei de la Resurse Umane n-au mai avut cazuri in care angajatul are contract de munca de doar 4 ore/zi.Stiu ca as fi putut depune actele la CNAS,avand dreptul ca si pensionar sa o declar coasigurat,dar as fi vrut sa o declar la noul loc de munca,fiindu-mi mai usor si scutindu-ma de niste drumuri si timp.
Atentie! Daca e in pensie de invaliditate gr. II nu are drept de lucru si i se va retine pensia pe lunile in care apare ca lucreaza chiar si cu 1 ora.
Poate lucra doar daca este in pensie de invaliditate de gr.III.
Am gresit eu-e pensie de invaliditate gradul III

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Coasigurat camelia adina camelia adina sotia poate sa fie coasigurat fara ca sotul sa beneficieze de deducere la salar? adica 0 (zero ) personae in intretinere. nu il intereseaza deducerea , ... (vezi toată discuția)
Plata contributie cnas - persoana straina, fara venituri valentinili valentinili Buna ziua, Sotia mea e cetatean strain, fara venituri. Figureaza fara plata catre CNAS. A nascut in iulie 2017. Eu sunt cetatean roman, in prezent in ... (vezi toată discuția)
Coasigurati (sora) Biby2013 Biby2013 Buna ziua, Imi spuneti, va rog daca pot sa o am intretinere pe sora mea care nu este asigurata si nu are niciun venit? Multumesc! (vezi toată discuția)