1. Potrivit Codului Muncii,art.44 alin.2 , salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
Pe cale de interpretare, indiferent de tipul de c.i.m. pecare-l are, salariatul delegat beneficiaza de drepturile mentionate mai sus.
2. De asemenea, pe durata delegării, salariatul îşi păstrează funcţia şi toate celelalte drepturi prevăzute în contractul individual de muncă.
Mulțumesc pentru răspuns. Am văzut și eu acest articol consultând codul muncii și când mi-am exprimat nedumerirea la resurse umane, invocând tocmai codul muncii, mi-a spus că s-ar aplica un act normativ referitor la deplasarea salariaților, dar nu-și mai aducea aminte exact care. Mi-a promis că-mi va da informații despre acest act normativ, însă nu am avut niciun răspuns de la ea până acum, de aceea am decis să pun întrebarea pe forum. Aveți cunoștință de așa ceva? Mulțumesc mult
Singurul act normativ este HG 518/1995 privind unele drepturi şi obligaţii ale personalului român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.
art. 5
(1) Personalului trimis în străinătate în condiţiile prezentei hotărâri i se acordă:
A. În străinătate, o indemnizaţie zilnică în valută primită pe perioada delegării şi detaşării în străinătate, denumită în continuare indemnizaţie de deplasare, compusă din:
a) o sumă zilnică, denumită în continuare diurnă, în vederea acoperirii cheltuielilor de hrană, a celor mărunte uzuale, precum şi a costului transportului în interiorul localităţii în care îşi desfăşoară activitatea;
b) o sumă zilnică, denumită în continuare indemnizaţie de cazare, în limita căreia personalul trebuie să îşi acopere cheltuielile de cazare. Prin cheltuieli de cazare se înţelege, pe lângă tarifele sau chiria plătite, şi eventualele taxe obligatorii pe plan local, precum şi costul micului dejun, atunci când acesta este inclus în tarif.
B. În ţară:
a) salariul stabilit potrivit reglementărilor în vigoare, pe toată durată deplasării, în cazul personalului care, pe timpul deplasării în străinătate, îşi menţine calitatea de salariat;
b) o indemnizaţie lunară în lei calculată în raport cu salariul de bază şi sporul de vechime, corespunzător funcţiei şi gradului profesional, în cazul personalului care se deplasează în interesul unităţii trimiţătoare, pentru a participa la cursuri şi stagii de practică şi specializare sau perfecţionare, cu suportarea parţială sau integrală a cheltuielilor de către diferite organizaţii sau alţi parteneri externi, pe o durată care depăşeşte 90 de zile calendaristice şi căruia, pe timpul absenţei din ţară, i se suspendă contractul de muncă, după cum urmează:
- 25% pentru acoperirea cheltuielilor legate de întreţinerea locuinţei;
- 25% pentru fiecare copil sau părinte aflat în întreţinere, potrivit legii, în ţară, precum şi pentru soţul/soţia care nu realizează venituri.Sumele acordate potrivit prevederilor lit. B.b) nu pot să depăşească 100% din salariul de bază şi sporul de vechime, stabilite prin contractul individual de muncă, actualizate potrivit indexărilor aprobate.
Încă o dată, vă mulțumesc mult pentru răspuns. Pentru deplasarea în legătură cu care am pus întrebarea toate cheltuielile sunt acoperite din bugetul proiectului respectiv, deci așa cum mi-am imaginat, zilele de deplasare treebuie plătite, nu am de ce să intru în concediu fără plată.