avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Taxa de timbru partaj enorma
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Taxa de timbru partaj enorma

Intrebare, daca va rog frumos:

Daca divorteaza doi soti, avand ca avere o vila care valoreaza si a fost cumparata cu 100.000 euro, din care ei au achitat un avans de 10.000 euro, restul de 90.000 euro fiind credit bancar.

Cum se calculeaza taxa de timbru?

5% din 100.000 euro (valoarea proprietatii care se partajeaza)?

sau

5% din 190.000 euro (valoarea proprietatii + valoare creditului)?

Pentru ca mie mi-au calculat 5% din 190.000 euro si am termen 3 zile sa fac cerere de reexaminare a modului de calcul.

Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 27 Ianuarie 2017
haiawata, utilizator
Din pacate cred ca este corect rationamentul instantei intrucat partajul cuprinde in masa partajabila atat bunul imobil (casa) cat si datoria comuna (creditul). Acesta este motivul pentru care s-a aplicat 5% pe 190 000. Mai degraba faceti o cerere de scutire, reducere, esalonare a taxei formuland o cerere de ajutor public judiciar. Succes.
av. Ileana Schwarz
Este aberant, din mai multe motive.

1.) Atunci sa calculeze taxa de timbru la averea celor doi soti (10.000 euro) + datoria lor (90.000 euro) = 100.000 euro.

Cum sa calculezi taxa de timbru de doua ori? Ce? Noi avem o masa partajabila de 190.000 euro?

2.) Cei doi soti au o avere - de fapt - de 10.000 euro. Restul e credit. Si pentru a imparti aceasta "amarata" de avere sunt nevoiti sa plateasca o taxa de timbru de

190.000 x 5% = 9.500 euro.

Atunci mai bine las-o dracului de vila, nu mai platim ratele si sa o ia banca.

Asta inseamna acces liber la Justitie. Doamne, nu ma lasa la greu :(
Va inteleg supararea...dar asa e facuta legea si exista totusi posibilitatea de a cere esalonarea taxei... Ideal ar fi fost sa va intelegeti pe cale amiabila. Nici un sistem nu e perfect.
av. Ileana Schwarz
Care este definitia "masei partajabile"?

Unde (in ce lege, act normativ...) o gasesc?

Multumesc.
Masa partajabila cuprinde si bunurile si datoriile...O instanta urmeaza sa stabileasca si una si alta.Si mie mi se pare enorm. Legea 80/2013 art. 5 alin. 2cu privire la taxa de timbru, art. 667 si urmat. NCod civil, art. 979 si urmat. NC procedura civila.
av. Ileana Schwarz

Alte discuții în legătură

Taxa timbru cucuca cucuca am introdus actiune de partaj bunuri comune, dupa ce in prealabil sentinta de divort a ramas definitiva si irevocabila. Partajarea se referea la un bun imobil ... (vezi toată discuția)
Partaj in instanta credit ipotecar Koresan Koresan Cum se partajeaza in instanta, va rog urmatoarea situatie: Credit de nevoi personale, acum in sold de 40.ooo euro , pe inca 28 ani, garantat cu apartamentul ... (vezi toată discuția)
Este posibil in apel sa taxez la valoare pt o noua expertiza? stancescua stancescua Va rog, daca stie cineva sa-mi raspunda. Subiect: partaj In cererea de apel am avut 2 motive: 1. Instanta de fond nu s-a pronuntat pe unul din capetele din ... (vezi toată discuția)