avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie mame studente
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie mame studente

buna ma numesc ana sunt studenta in anul 2 la facultate particulara la zi adica acum urmeaza sa incep la 1 oct.nu am lucrat niciodata am 19 ani.am o intrebare:eu urmeaza sa nasc pana la sfarsitul lunii sept(mai am un pic:O)vreau sa va intreb daca beneficiez de indemnizatie pt mame studente?si ce acte imi trebuie,si care e diferenta dintre alocatie de nou nascut si alocatie de stat?nu e tot aceeasi?sau alocatia de nou nascut se da numai odata la fel ca trusoul?:(.si actele pt trusou cand se depun dupa sau inainte sa nasti?)stiu ca sunt cam multe intrebari dar nu ma pricep.va multumesc.o zi buna
Cel mai recent răspuns: andrea.p , utilizator 11:38, 7 Octombrie 2010
STABILIREA DREPTULUI
- Dreptul la alocatie de stat pentru copii este stabilit prin decizie a directorului executiv al Directiei de munca, solidaritate sociala si familie
- In conditiile in care copilul este cuprins intr-o forma de invatamant, cererea se aproba de catre conducatorul unitatii scolare,
- In conditiile in care copilul este incadrat intr-un grad de handicap, cererea se aproba de catre conducatorul Serviciului public de Asistenta Sociala din cadrul consiliilor locale comunale, orasenesti, municipale sau ale municipiului Bucuresti.

Documente Necesare
a) Cererea care se face in numele copilului de catre unul dintre parinti, de catre curatorul sau de catre persoana careia i-a fost dat in plasament familial copilul, se depune astfel:
- la consiliile locale comunale, orasenesti, municipale sau ale sectoarelor municipiului Bucuresti, in raza carora isi au domiciliul sau resedinta reprezentantii legali,
- la unitatile scolare unde sunt inscrisi copiii si urmeaza o forma de invatamant recunoscuta de lege,
- pentru copiii cu handicap, cererea se depune la consiliile locale comunale, orasenesti, municipale sau ale sectoarelor municipiului Bucuresti, la Serviciile publice de Asistenta Sociala.
b) Copie dupa certificatul de nastere al copilului.
Daca sunteti casatorita si sotul a realizat venituri profesionale si altfel de venituri, care sunt supuse impozitarii, in ultiele 12 luni acesta poate beneficia de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului, conform art.5 alin.(1) din O.U.G.nr.148/2005.
Din pacate, dvs. nu puteti beneficia de aceste prevederi, nerealizand niciun fel de venituri...
Veti putea beneficia de indemnizatie crestere copil, intrucat a fost introdus un nou paragraf in OUG 148/2005 care prevede:
(2) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
m) urmează cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar şi universitar, organizat potrivit legii, frecventate fără întrerupere. Sunt exceptate de la această obligaţie persoanele care au întrerupt cursurile din motive medicale.
Va trebui insa sa aveti rabdare pana vor aparea si normele metodologice la aceasta lege, care vor contine modalitatile concrete de obtinere a indemnizatiei.
atunci eu mai depun acte ceva daca nu au aparut normele?voi primi din urma banii?
Actele se depun dupa nasterea copilului, in termen de 60 de zile lucratoare de la data nasterii copilului. Indemnizatia se acorda incepand cu data nasterii acestuia, daca va incadrati in termenul de mai sus cu depunerea actelor. Poate pana atunci apar si normele metodologice. Nastere usoara!

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de crestere a copilului neagu_madalina neagu_madalina sunt insarcinata in 7 luni, nu am lucrat deloc, in schimb sunt studenta in primul an la cursuri de zi, inainte de aceasta facultate am mai terminat inca una ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil studenti ana90 ana90 Buna ziua! As avea cateva intrebari legate de acordarea acestei indemnizatii. Sunt studenta in primul an si voi naste in decembrie. Banuiesc ca voi beneficia ... (vezi toată discuția)
Sustinerea familiei in vederea cresterii copilului daniela irimescu daniela irimescu Am o nedumerire, sunt studenta in anul 3 la curs de zi, facultatea la care sunt inscrisa dureaza 4 ani. Sunt insarcinata in aproximativ 3 luni si urmeaza sa ... (vezi toată discuția)