avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... lnstanta de executare recuperare pensie alimentara ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

lnstanta de executare recuperare pensie alimentara minor

Buna ziua!
Locuind cu copilul in orasul X, am de recuperat de la tata (care locuieste in orasul Y), pensie alimentara restanta.

Carei instante (X sau Y) trebuie sa se adreseze executorul ptr obtinerea incuviintarii de executare pe acest tip de speta? E posibil ca tatal sa faca contestatie la executare si as prefera sa ma judec in orasul in care locuiesc cu minorul.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 07:29, 30 Ianuarie 2017
Instanța competentă pentru a încuviința poprirea(executarea), este judecătoria de la domiciliul debitorului.
Disputa e intre mine si executor care afirma ca si dvoastra. O alta opinie este ca in speta s-ar aplica art 114 cpc, fiind vorba despre un minor.
Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că, față de dispozițiile art. 3733 alin. (1) și (2), coroborate cu dispozițiile 3731 alin. (1) din vechiul C. proc. civ., instanța competentă să soluționeze cererea de încuviințare a executării silite a unui titlu executoriu este instanța de
executare, respectiv instanța de la sediul/domiciliul debitorului. Înalta Curte a subliniat că regula de mai sus se fundamentează pe o prezumție simplă, în sensul că la sediul sau domiciliul debitorului se află bunurile acestuia care vor fi sau nu susceptibile de a fi supuse
executării silite, însă această prezumție fiind una juris tantum, poate fi răsturnată prin dovedirea împrejurării că debitorul deține bunuri ce pot fi supuse executării silite în circumscripția altei judecătorii decât cea de la domiciliul/sediul acestuia. În speță, sa solicitat
încuviințarea executării silite prin poprire, iar față de precizarea executorului judecătoresc că debitorii dețin bunuri mobile urmăribile, respectiv sume de bani în conturi bancare deschise la instituții de credit ale căror sedii centrale se află în Sectorul 1 București, instanța de executare este cea în raza căreia se află sediul terțului poprit, respectiv, Judecătoria Sectorului 1 București. (Decizia nr. 145 din 17 ianuarie 2014 pronunțată de Secția I civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție având ca obiect conflict negativ de competență).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incuviintarea executarii data de o instanta care nu este competenta Cabinet expert mediu Cabinet expert mediu Buna ziua, Care este calea de atac impotriva unei incuviintari de executare silita data de o instanta care nu are competenta sa o faca. Debitorul nu are ... (vezi toată discuția)
Executare obligatia de a face- instanta competenta luticus luticus Punerea in executare a unei sentinte obligatia de a face s-a facut la judecatoria de la domiciliul petentului. Actele de executare silita s-au facut de un ... (vezi toată discuția)
Executare silita costel_57 costel_57 Buna ziua, Poate un tert poprit (Trezoreria Municipiului Bucuresti, )sa trimita dosarul de executare la alta trezirerie ? si sa fie executata Trezoreria sect ... (vezi toată discuția)